Hlavní obsah

Německo zadrželo Čecha kvůli pašování drog z Peru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Německé úřady zadržely na základě mezinárodního zatykače Čecha, který je podezřelý z navádění k pašování drog. Podle informací ČTK jde o Pavla Nováka, o němž mluvila Zuzana Formánková, Češka, která je zadržovaná právě kvůli pašování drog. Novák je v Německu ve vazbě, cítí se nevinen.

Článek

Peru má tři měsíce na to, aby požádalo o jeho vydání. Mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová řekla, že Německo by mohlo vydání pozdržet. "Jedinou možností je zpochybnit důvody pro vydání," řekla Opletalová. Novákův obhájce, kterého mu zprostředkoval český zastupitelský úřad, se snaží dokázat, že Novák čin nemohl spáchat.

Formánková, která je v Peru od roku 1999 zadržovaná za pašování asi dvou kilogramů kokainu, během vyšetřování zmínila Novákovo jméno. Jeho osobní údaje také figurovaly v mezinárodním zatykači. Novák však s obviněním nesouhlasí. Prý pouze během dovolené v Peru v devadesátých letech ztratil batoh s osobními doklady.

Kvůli pašování kokainu zadržely letos v dubnu peruánské úřady také devatenáctiletého Čecha. Policie ho zatkla na letišti v Limě před odletem do Madridu poté, co u něj našla asi 3,3 kilogramu kokainu.

Na pokus pašovat drogy z Latinské Ameriky doplatilo již více Čechů. Zatčena tam již byla určitě více než desítka českých občanů. Vedle Peru se Češi pokoušejí pašovat omamné látky z Kolumbie, Argentiny nebo Brazílie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám