Hlavní obsah

Tisíce zoufalých vesničanů dorazily pěšky do Dillí

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DILLÍ

Na 25 000 chudých vesničanů dorazilo v neděli do Dillí poté, co pěšky zdolali 325 kilometrů. V indickém hlavním městě se dožadují přerozdělení zemědělské půdy. Drobní farmáři a lidé bez pozemků tvrdí, že je ekonomický rozkvět země dostal do existenčních potíží.

Článek

Tisíce vesničanů se vydaly na pochod 2. října v den výročí samostatnosti. Při pochodu ulicemi metropole mávali vlajkami a skandovali: "Dejte nám půdu a vodu". Pondělní pracovní den v Dillí plánují ochromit protesty proti vládě, která je podporou průmyslových projektů vyhnala z jejich pozemků.

"Čtyřicet procent Indů je bez půdy a 23 procent z nich žije v bídě," řekl agentuře AFP organizátor pochodu Puthan Vithal. "Tyto podmínky pomohly rekrutovat maoistické povstalce v téměř třetině indických okresů, farmáři se vraždí navzájem," dodal.

Demonstranti v ulicích Dillí. Foto: Profimedia

Výzvy k přerozdělení půdy nejsou v indické politice ničím novým. Podle BBC se však zdá, že vláda nyní hodlá naslouchat. Dokonce už odstoupila od jednoho plánovaného projektu výstavby obřího petrochemického závodu a přístaviště na východě země poté, co při protestech zemřelo 14 zemědělců.

Kabinet navíc slibuje zřízení komise, která možnosti pozemkové reformy přezkoumá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám