Hlavní obsah

Argentina rozhoduje o příštím prezidentovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUENOS AIRES

Argentinští voliči rozhodnou, kdo stane v čele jejich státu. Největší naději má 54letá Cristina Fernándezová Kirchnerová. Průzkumy veřejného mínění jí přisuzují mezi 39 a 49 procenty možných hlasů.

Článek

Elisse Carrióvé, která kandiduje za středolevou Občanskou koalici, průzkumy slibovaly druhé místo s 16 procenty hlasů. Pro vítězství v prvním kole voleb musí kandidát získat minimálně 45 procent hlasů. Zvítězit může i v případě, že získá přinejmenším 40 procent hlasů a na druhého v pořadí bude mít náskok alespoň 10 procent.

Fernándezová těží z popularity svého manžela, který dokázal úspěšnými reformami postavit argentinskou ekonomiku na nohy. Mnozí voliči v ní také vidí "druhou Evitu", ačkoli se Fernándezová snaží srovnání s manželkou někdejšího diktátora Juana Peróna vyhýbat. K volebnímu vítězství jí nahrává i roztříštěnost opozice.

Volební místnosti v Argentině se uzavřou ve 22:00 hodin a první oficiální výsledky se očekávají v pondělí kolem 1:00 hodiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám