Hlavní obsah

V Karáčí čekaly na návrat Bhuttové statisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARÁČÍ

Bývalá pákistánská premiérka Bénazír Bhuttová se ve čtvrtek dopoledne vrátila po osmiletém exilu do vlasti. Na letišti v Karáčí ji vítalo 200 000 příznivců. Chce se zapojit do kampaně před lednovými parlamentními volbami. Kvůli možnému nebezpečí útoku ze strany islámských radikálů bylo v Karáčí rozmístěno na 20 000 vojáků a policistů. Návrat umožnila dohoda s prezidentem Parvízem Mušarafem o rozdělení moci.

Článek

Bhuttová po příletu řekla, že je "vzrušená a ohromená" z toho, že je zpátky v Pákistánu: "Prostě to ukazuje, že zázraky se mohou stát."

Počet čekajících se podle různých zdrojů odhadoval na desetitisíce až milión. Někteří se však na letiště, k němuž byla z bezpečnostních důvodů uzavřena cesta, nemohli dostat.

"Dostali jsem zprávy z Karáčí, že mě přišel na letiště vítat více než milión lidí," uvedla před odletem z Dubaje Bhuttová.

Příznivci expremiérky na letišti skandovali "ať žije Bhuttová". Mnozí tančí v ulicích a mávají vlajkami opoziční Pákistánské lidové strany (PPP), v jejímž čele stojí právě Bhuttová. "Karáčí dnes vypadá jako město plné radosti," uvedla mluvčí strany Šeri Réhmanová.

Bhuttová se rozhodla dodržet plánovaný termín návratu, i když ji prezident Parvíz Mušaraf žádal, aby ho odložila, než Nejvyšší soud rozhodne, zda jeho znovuzvolení bylo legitimní. Soud začal zasedat ve středu a rozhodnutí zatím nevynesl. Opozice tvrdí, že nemohl být zvolen, protože v té době ještě stál v čele armády a to mu podle ústavy neumožnilo kandidovat. V parlamentu ale má zajištěnou většinu, takže byl začátkem října zvolen.

Obavy z atentátu

Nebezpečí útoku ze strany muslimských radikálů je reálné, protože Bhuttová uvedla, že míní zemi demokratizovat a postavit se náboženskému extremismu a radikálům, kteří v zemi chtějí zavést islámské právo šaría.

Vůdkyně opozice chce navzdory varování úřadů uskutečnit až dvacetihodinový pochod k hrobu zakladatele Pákistánu Muhammada Alího Džinnáha.

Bhuttová odešla do exilu krátce poté, co se Mušaraf chopil po převratu moci. Hrozilo jí obvinění z korupce. Její návrat umožnil v rámci dohody o rozdělení moci právě současný prezident Mušaraf, když těsně před prezidentskými volbami tento měsíc podepsal amnestii pro některé osoby obviněné z korupce, včetně Bhuttové.

V rámci dohody se může Bhuttová vrátit a usilovat o to být potřetí zvolena premiérkou. Mušaraf se také vzdá funkce vrchního vojenského velitele, míní ale zůstat v čele Pákistánu jako prezident.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám