Hlavní obsah

Míra svobody médií v Česku je menší než loni

PAŘÍŽ/PRAHA

Eritrea, Severní Korea a Turkmenistán jsou v celosvětovém měřítku nejhorší ve svobodě médií. Nejlepší je naopak situace na Islandu a v Norsku, které se dělí o první místo. Na třetím místě jsou společně Slovensko a Estonsko. Česká republika je čtrnáctá. Zatímco si Slovensko proti loňsku polepšilo o pět, ČR si o devět míst pohoršila.

Článek

Vyplývá to z výroční zprávy mezinárodní novinářské organizace Reportéři bez hranic (RSF), která byla v úterý zveřejněna v Paříži. 

Do první desítky patří vedle již jmenované čtveřice Belgie, Finsko, Švédsko, Dánsko, Irsko a Portugalsko.

Česko se řadí do 50 zemí v první třetině žebříčku, kde svoboda médií v podstatě nemá problémy a objevují se zde jen občasné "vady na kráse". Její pokles v žebříčku mluvčí organizace na dotaz vysvětlila údajnými problémy s nezávislostí médií. Nejde prý ale o to, že by tato média byla závislá na vládě nebo prostě státu.

"Podle našich zdrojů je pro mnohá česká média těžké zachovat si nezávislost vůči inzerentům," řekla mluvčí. "Jde například o potíže s kritikou hlavního akcionáře (média) nebo s investigativní novinařinou, která by mohla způsobit problémy akcionáři nebo někomu, kdo v novinách běžně inzeruje."

Druhým klíčovým důvodem, proč ČR nepatří mezi špičku zemí s nejsvobodnějšími médii, je podle místopředsedy Syndikátu novinářů ČR Jana Punčocháře přežívání trestného činu pomluvy v českém právním řádu. "Anomálií tak byla předchozí třetí příčka, daná spíše růžovým pohledem loňského hodnotitele než skutečným stavem svobody médií v ČR," dodal místopředseda. 

Z Evropské unie dopadlo nejhůře Polsko

Do první padesátky se z členů Evropské unie nevešly jen Bulharsko (51.) a Polsko (56). Vešly se sem tentokrát i Spojené státy (48.), kde podle RSF zásahy do svobody médií poklesly; loni byly USA ještě na 53. místě. Rusko naproti tomu nezaznamenalo žádné zlepšení a zůstává 144. 

Například Nizozemsko se ale z loňského prvního sdíleného místa propadlo na letošní 12. Důvodem je, že dva novináři zde byli dva dny vězněni, protože soudu odmítali sdělit zdroje svých politicky brizantních zpráv. Také dříve problémovější Itálie si polepšila a je na 35. místě proto, že útoky mafiánských skupin na novináře poněkud ustaly. "Hrozby od těchto skupin ale zůstávají", konstatuje zpráva.

Organizace RSF hodnotila úroveň svobody médií již po šesté, tentokrát ve 169 zemích. Letos poprvé byla do hodnocení zařazena Eritrea, která získala nezávislost poměrně nedávno, a ihned "vytlačila" z posledního místa komunistickou KLDR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám