Hlavní obsah

Čína bude pokračovat v reformách, komunismu se nevzdá

– PEKING

Čínský prezident Chu Ťin-tchao vystoupil na 17. sjezdu Komunistické strany Číny, který začal v pondělí a jehož se účastní 2 220 delegátů. Přislíbil pokračování reforem, ale vyloučil zavedení pluralitní demokracie.

Článek

Chu Ťin-tchao přislíbil, že v dalších pěti letech budou pokračovat umírněné reformy, ale vyloučil změnu režimu. Komunistická strana bude i nadále "ústředním bodem, který řídí celkovou situaci", řekl a dodal:  "I při prohlubování politické restrukturalizace musíme udržovat správnou politickou orientaci."

Chu ocenil úspěchy, jichž země dosáhla v ekonomické oblasti. "Vítáme-li to, čeho se nám podařilo dosáhnout, musíme si také být vědomi toho, že v některých oblastech stále výsledky zaostávají za očekáváním lidu," řekl Chu a upozornil na přetrvávající problémy, především na rozevírající se nůžky mezi nejbohatšími a nejchudšími. "Bylo dosaženo relativně pohodlného životního standardu pro lid jako pro celek, ale trend rostoucí propasti v rozdělování příjmů se nepodařilo zvrátit. Je tu stále významný počet chudých lidí a lidí s nízkými příjmy jak v městských tak ve vesnických oblastech a je stále obtížnější uspokojit zájmy všech stran."

Některé z problémů, jimž čelí obyčejní lidé, podle jeho slov souvisejí se zaměstnaností, bydlením, sociálním zabezpečením a vzděláváním. Zvláště kriticky se vyslovil proti vedoucím činitelům strany, kteří zneužívají svého postavení. "Malá část stranických kádrů není čestná a poctivá," řekl. "Jejich výstřednosti, plýtvání, korupce a další nežádoucí chování je nadále vážným problémem."

Čína uvažuje o mírové smlouvě s Tchaj-wanem

V příští pětiletce se chce Čína podle Chua také zaměřit na řešení napjatých vztahů s Tchaj-wanem. "Pojďme na principu jedné Číny diskutovat o formálním ukončení stavu nepřátelství mezi oběma stranami a o uzavření mírové dohody," vyzval podle agentury Tchaj-pej. Vzápětí však dodal, že Peking nikdy nesvolí k odtržením Tchaj-wanu a varoval tchajpejskou vládu před snahami o vyhlášení nezávislosti na kontinentální Číně.

Tchaj-wan, kam se uchýlili vedoucí představitelé poraženého Čankajškova Kuomintangu, se oddělil od Číny v roce 1949, Peking jej však i nadále považuje za součást čínského historického území.

Sjezd čínských komunistů se koná každých pět let a delegáti na něm zvolí nový ústřední výbor, jenž má více než 350 členů, i devítičlenný stálý výbor politbyra, který určuje stranickou politiku.

Reklama

Výběr článků

Načítám