Hlavní obsah

Na Novém Zélandu zadrželi 17 osob podezřelých z terorismu

AUCKLAND

Novozélandská police v pondělí při raziích proti teroristům zatkla 17 lidí a zadržela velké množství zbraní. Mezi zatčenými jsou vysocí představitelé domorodých Maorů, bojující za nezávislost a bojovníci za životní prostředí, ale žádní cizinci.

Článek

Do akce bylo nasazeno přes tři sta policistů, kteří na Severním ostrově poprvé použili zákona proti terorismu. Hlavním cílem byly tábory, které měly podle policie charakter vojenských výcvikových středisek. Právě v nich bylo zadrženo nejvíce palných zbraní.

V táborech, rozmístěných převážně na Severním ostrově, se podle policie školili místní radikálové v zacházení se střelnými zbraněmi. Jejich výcvik byl podle policejního komisaře Howarda Broada zaměřen na "aktivity vojenského charakteru". Na základě informací, které měl k dispozici rozhodl, že "zásah je v zájmu bezpečnosti veřejnosti".  Dodal, že zatčení měli "různé motivace" a pocházeli z různých etnik. Podle policie se zásahu nikdo ze zadržovaných nebránil.

Mezi zadrženými jsou čtyři ženy i prominentní představitel domorodých Maorů Tame Iti, který bojuje za nezávislost Nového Zélandu na Británii.

Prohledány byly byty a kanceláře ve Wellingtonu, Aucklandu, Hamiltonu a Christchurchu.

Podle policejního velitele zatím vyšetřování nepřineslo žádné důkazy, že by zatčené osoby byly napojeny na některou z mezinárodních teroristických organizací. Jejich činnost byla namířena proti domácím cílům, tvrdí Broad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám