Hlavní obsah

Války ruinují Afriku, stály ji tři sta miliard dolarů

LONDÝN/KINSHASA

Ozbrojené konflikty stály Afriku za posledních patnáct let 300 miliard dolarů. Částka je rovná sumě, kterou za stejnou dobu dostal černý kontinent v rámci pomoci. Ve čtvrtek zveřejněnou zprávu vypracovaly nevládní organizace včetně britského Oxfamu.

Článek

Konflikty mezi lety 1900 a 2005 přišly ročně Afriku na 18 miliard dolarů. V úvodu zprávy liberijská prezidentka Ellen Johnson-Sirleaf proto po právu píše: "To jsou peníze, které si Afrika může jen stěží dovolit ztratit. Mohly být postaveny tisíce nemocnic, škol a silnic."

Nejnákladnější byl konflikt v Jihoafrické republice z let 1990 až 1995, který přišel na 22 miliard a v Demokratické republice Kongo v letech 1996 až 2005, který stál 18 miliard. Konžský konflikt však měl větší dopad, protože náklady představovaly větší podíl na hrubém domácím produktu, pohltil totiž skoro 30 procent z ročního HDP.

Graf: NOVINKY/Ondřej Krynek

Ještě horší byly z tohoto pohledu konflikty ve Rwandě a v Burundi. Ve Rwandě si v letech 1990 až 2001 vyžádaly boje 8,4 miliardy, což představuje přes třicet procent ročního hrubého domácího produktu. Válka v Burundi v letech 1993 až 2005 přišla na 5,7 miliardy dolarů, což ročně představuje přes 35 procent HDP země. 

Počet konfliktů poklesl, ale důvod k optimismu není

Ve zprávě se cituje, že počet konfliktů na světadíle sice poklesl, ale přesto není důvod k uspokojení. Zpráva konstatuje, že africké vlády podnikly na regionální úrovni kroky vedoucí ke kontrole pohybu zbraní, ale že by byla potřeba globální smlouva o obchodu se zbraněmi.

Řada konfliktů navíc přetrvává a jiné se rodí. Kritická je situace v Súdánu, z jehož provincie Dárfúr byly vyhnány dva milióny lidí, a v Somálsku, kam před rokem vtrhla Etiopie s cílem podpořit prezidenta a porazit islámské radikály, kteří dobyli většinu země.

Napětí rovněž stále panuje na hranicích mezi Etiopií a Eritreou. Tamní konflikt v letech 1998 až 2000 přišel na 280 miliónů dolarů.

Obyvatelé Mogadiša míjejí jednu z obětí posledních bojů mezi vládními jednotkami a islámskými radikály. Foto: REUTERS/Omar Faruk

Nové boje v Kongu

Tento týden byly hlášeny nové boje z východní části  Konga. Po dvou dnech těžkých bojů požádal ve středu večer povstalecký tutsijský generál Laurent Nkunda o příměří. Nkunda ve své žádosti přislíbil, že je připraven integrovat 500 svých bojovníků do konžské armády, jak požaduje Kinshasa. Vládní jednotky, které obvinil z podpory Hutů, vytlačily povstalce z jejich pozic.

Během intenzivních bojů zahynulo dvacet až sto lidí, plukovník konžské armády John Tshibangu oznámil, že při střetech zahynulo 85 rebelů a 16 vládních vojáků.

Kvůli prudkým střetům v tomto týdnu z oblasti uprchlo na 30 000 lidí. Střet je motivován letitým nepřátelstvím mezi Huty a Tutsii, které stály na počátku tragédie v Rwandě, kde se Tutsiové stali obětí genocidy, zahynulo jich 800 000.

Reklama

Výběr článků

Načítám