Hlavní obsah

Nový Zéland podpoří celosvětový zákaz trestu smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL/WELLINGTON

Nový Zéland se zapojil do mezinárodní iniciativy, jež chce prostřednictvím Organizace spojených národů celosvětově zakázat trest smrti. Oznámila ve středu premiérka Helen Clarková u příležitost Evropského dne proti trestu smrti.

Článek

"Trest smrti je nejvyšší forma krutého, nehumánního a ponižujícího zacházení s lidmi," řekla Clarková. Podle ní je poprava porušením práva člověka na život. Premiérka rovněž připomněla, že k trestu smrti byli odsouzeni i nevinní lidé. Nový Zéland popravil posledního odsouzence k smrti před 50 lety. V roce 1961 tam byl zrušen trest smrti pro všechny zločiny kromě velezrady, jeho definitivní zrušení přišlo v roce 1989. Na světě je 66 zemí, které trest smrti zachovávají.

Iniciativu na půdě OSN pojmenovanou Světová koalice proti trestu smrti založilo Portugalsko jako předsedající země Evropské unie. EU se snaží prosadit celosvětový zákaz trestu smrti už delší dobu, jejími spojenci v OSN jsou například Brazílie, Mexiko, Filipíny nebo Východní Timor. Iniciativu podporují i organizace pro lidská práva jako Amnesty International (AI). Podle zástupce AI Ceda Simpsona se nikdy neprokázalo, že by měla existence trestu smrti nějaký vliv na snížení zločinnosti.

Rada Evropy bojuje za zákaz na celém světě

To zopakovala i exmanželka zpěváka Rolling Stones Bianca Jaggerová, která je velvyslankyní Rady Evropy (RE) pro boj za rušení trestu smrti.   "Vlády dobře vědí, že není možné zajistit, aby nebyli popravováni nevinní lidé. Od obnovení trestu smrti v USA se 123 osobám podařilo vyhnout popravě poté, co byly neprávem odsouzeny," řekla jednašedesátiletá Jaggerová

Jaggerová je přesvědčena, že absolutní trest neodrazuje od páchání zločinů a postihuje neúměrným způsobem chudé, menšiny a politické oponenty. "Naším úkolem je přesvědčit všechny země, aby následovaly evropský model," uvedla bývalá modelka původem z Nicaraguy.

Rada Evropy jako ochránkyně lidských práv na starém kontinentu zavedla od ledna 1985 jako první na světě závazný mezinárodní text zakazující trest smrti v době míru. Protokol ratifikovalo 46 ze 47 členů organizace s výjimkou Ruska, které popravy zmrazilo. Jen 39 členských zemí však ratifikovalo dodatek z července 2003, kterým se státy zavazují neuplatňovat trest smrti za žádných okolností, tedy ani za případné války. Podle internetových stránek RE dodatek již ratifikovaly Česko i Slovensko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám