Hlavní obsah

Barmská junta zahájí dialog s opozicí

RANGÚN

Barmský vojenský režim obvinil zadržené, kteří se účastnili demonstrací proti zdražování paliv, že ohrozili ekonomiku země. Všechny osoby, které podle vlády přestoupily zákon, může čekat vězení, uvedla v úterý agentura AFP. Hon na účastníky demonstrací pokračuje, ale junta uvedla, že je ochotna jednat s vězněnou aktivistkou Su-Ťij a jmenovala vládního zmocněnce pro dialog.

Článek

"Ministrem pro vztahy" s vůdkyní opozice, která je držena v domácím vězení, se stal dosavadní náměstek ministra práce Aun Ťij.

"Je to dobré znamení. Zdá se, že (vláda) začíná být trochu pragmatičtější," prohlásil mluvčí opoziční Národní ligy pro demokracii (NLD). Oficiální deník Nové světlo Barmy na titulní straně uvedl, že vláda souhlasí s touto myšlenkou z "respektu k vysokému vyslanci OSN Ibrahimu Gambarimu".

Minulý týden jednání vládnoucí generál Than Šwei podmiňoval tím, že Su Ťij přestane podporovat mezinárodní sankce vůči zemi a opustí své "konfrontační postoje". NLD však ve svém úterním prohlášení odmítla jakékoli předběžné podmínky pro zahájení dialogu. 

Su Ťij, která vyhrála volby v roce 1990, ale nikdy nemohla převzít moc, je v domácím vězení už 18 let.

Kvůli tvrdému zásahu proti mnichům rezignoval barmský diplomat Je Min Tan, který režimu sloužil deset let. Sdělil, že junta ignoruje přání lidu jednat s opozicí.

Demonstranti prý ohrozili ekonomiku země

Deník Nové světlo Barmy také varoval, že asi tisíc osob, které jsou od nepokojů stále zadržovány, bude čelit vážným následkům svých činů: "Všichni, kteří byli zadržení za porušování zákona, musejí být obviněni a posláni do vězení, pokud bude uznána jejich vina."

Deník to zdůvodnil tím, že demonstranti nesou odpovědnost za zhoršení životních podmínek v zemi. "Obchody i restaurace musely být uzavřeny. Lidé závislí na denním výdělku přišli o práci," tvrdí list kontrolovaný vojenskou vládou. "Následkem toho se obyvatelstvo dívá na buddhistické mnichy a na civilní účastníky protestů, kteří vyšli do ulic pod záminkou zvyšování cen pohonných hmot a potravin, jako na ty, kteří způsobují jeho chudobu," pokračuje deník.

Počet zadržovaných ale může být vyšší než tisíc, i junta uváděla dva tisíce. Junta zadržuje demonstrující mnichy i lidi, kteří je podporovali, nejen ve vězeních a v táborech ale také ve veřejných budovách. Podle některých informací bylo zadrženo na 10 000 lidí. Zatím není znám ani počet mrtvých, vláda uvádí deset, diplomaté ale odhadují jejich počet na sto až dvě stě.

I reportér BBC, který se načerno vydal do Rangúnu, potvrdil, že se v zemi mluví o tom, že režim nechal tajně spalovat oběti zásahu proti demonstracím v místním krematoriu. Setkal se také se dvěma uprchlými mnichy.

Reklama

Související témata:

Související články

Rada OSN odsoudila Barmu za potlačení protestů

Rada OSN pro lidská práva přijala v úterý rezoluci odsuzující barmský vojenský režim za násilné potlačení protivládních demonstrací z minulého týdne. Zároveň...

Barmští mniši utíkají z Rangúnu

Stovky mnichů se pokoušejí utéci z největšího barmského města Rangúnu poté, co junta silou rozdrtila protivládní demonstrace. Zatýkání nadále pokračuje, přes...

Výběr článků

Načítám