Hlavní obsah

V Barmě zadrželi na 10 000 demonstrantů

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RANGÚN

Kolem deseti tisíc demonstrantů už zadržely a předvedly k výslechům barmské úřady. Většinou šlo o mnichy, kteří protesty vedli. Uvedla to ve čtvrtek BBC s odvoláním na důvěryhodný zdroj.

Článek

Barmánec BBC řekl, že v táborech je zadržováno šest až deset tisíc lidí, kteří jsou vyslýcháni kvůli protestním demonstracím, které trvaly déle než měsíc a které barmská junta minulý týden tvrdě potlačila. Většina zadržovaných jsou mniši. Američtí diplomaté uvedli, že navštívili patnáct klášterů, které byly prázdné. Před dalšími stály zátarasy a střežili je vojáci, kteří diplomaty dovnitř nepustili. 

V noci na čtvrtek pokračovaly razie v klášterech a zatýkání. Barmské úřady uplatňují taktiku zastrašování. Americká diplomatka v Barmě Shari Villarosa uvedla, že se zatýká každou noc a v Rangúnu opět panuje atmosféra "vzteku a strachu". K identifikaci účastníků využívá policie pořízených videozáznamů.  

Agentura Reuters uvedla, že z táborů bylo propuštěno několik mnichů., kteří dosvědčili, že mniši byli při výsleších biti. I to mohl být záměr. Jejich výpovědi mohou posílit atmosféru strachu.

Japonský kameraman byl střelen zblízka

Japonsko už převzalo tělo japonského kameramana, který byl minulý týden na demonstraci zastřelen. Japonští představitelé po ohledání těla uvedli, že byl střelen zblízka a nezasáhla ho omylem zbloudilá kulka, jak tvrdily barmské úřady.

Reklama

Související témata:

Související články

Barma vyhlásila zákaz vycházení

Barmská vláda v úterý večer vyhlásila v zemi na následujících 60 dní zákaz vycházení mezi devátou hodinou večer a pátou hodinou ranní. Vyhlásila také zákaz...

Výběr článků

Načítám