Hlavní obsah

Tajfun zabil ve Vietnamu dva lidi, 400 000 je jich evakuováno

Novinky, ČTK, aš, CBS
HANOJ

Tajfun Lekima ve středu zasáhl pobřeží střední části Vietnamu. Přestože před jeho příchodem bylo evakuováno na 400 000 osob, má na svědomí dva lidské životy. Zničil také několik set domů v chudé oblasti země.

Článek

Jednou z obětí tajfunu, který provázely větry o rychlosti 130 kilometrů za hodinu, je třináctiletý chlapec z provincie Quang Ngai. Utopil se, když se snažil dostat k lodi své rodiny. Další úmrtí je hlášeno z provincie Quang Binh, uvedl Nguyen Duc Tien, který má v provincii na starosti řešení mimořádných událostí.

V provincii Ha Tinh zase vichřice strhala elektrické a telefonní vedení, takže je řada míst bez spojení a trpí výpadky proudu. Záplavy, které s sebou tajfun přinesl, také zničily tisíce hektarů rýžových polí v provincii Nghe An.

Ještě před příchodem živlu místní úřady evakuovaly z ohrožených, nízko položených oblastí 400 000 lidí. Evakuovaní tráví noc ve vládních budovách a ve školách ve výše situovaných lokalitách hlouběji ve vnitrozemí.

O víkendu tropická bouře Lekima připravila o život 12 lidí na Filipínách. Evakuováno bylo kvůli ní i 250 000 lidí v jižní Číně. Původně se předpokládalo, že tam Lekima, které posílila na tajfun, zamíří. Čínské úřady rovněž uzavřely téměř všechny turistické atrakce na jihočínském ostrově Chaj-nan a odvolaly z moře 20 000 rybářských člunů.

Nyní Lekima postupuje ze středního Vietnamu na západ k Laosu.

V západním Pacifiku už se mezitím utvořil další tajfun Krosa, jehož příchod se očekává na Tchaj-wanu a na východočínském pobřeží v příštích dnech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám