Hlavní obsah

Policie v Barmě střílí do demonstrantů, první mrtví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RANGÚN

Barmská policie ve středu tvrdě zasáhla proti tisícům buddhistických mnichů a jejich příznivcům, kteří na protest proti vojenskému režimu pochodovali centrem Rangúnu. Zásah si vyžádal nejméně čtyři mrtvé, uvedla francouzská tisková agentura AFP. Podle některých zdrojů je však obětí osm.

Článek

Podle AFP jsou mezi čtyřmi oběťmi tři mniši a jeden laik, který se také účastnil protestů. Dva z mnichů byli ubiti k smrti, třetí byl zastřelen, když se pokoušel vojákovi sebrat zbraň a ta vystřelila, uvedli pro AFP vysocí představitelé Myanmaru, jak se nyní Barma nazývá.

O osmi obětech informovala exilová norská stanice Demokratický hlas Barmy. Zdroje z rangúnské nemocnice uvádějí jednoho zastřeleného a pět postřelených.

Policisté a vojáci také zbili obušky asi deset mnichů a na 700 studentů, dalších nejméně 200 osob policie zatkla. Podle britského velvyslanectví je zatčeno na sto mnichů, i když pochodující mnichy chrání řetěz laiků, většinou studentů.

Buddhističtí mniši a jejich přívrženci nedbali zákazu vycházení a v Rangúnu opět vyrazili na protestní pochody. Mniši se pokoušeli dostat do nejvýznamnější svatyně v zemi, rangúnské zlaté pagody Šweitigoum, kterou úřady z obavy před rebeliemi zavřely.

Mniši se proto vydali k pagodě Sula v centru města. Policie a armáda při rozhánění demonstrace použila obušky, slzný plyn a střílela do vzduchu. Podle francouzského diplomata působícího v této zemi však bezpečnostní síly střílely i do davu. U pagody Šweitigoum bylo vidět několik zkrvavených mnichů. Zatčené odvážely nákladní automobily

V Barmě se ve středu demonstrovalo kromě Rangúnu ještě ve městě Mandalaj v centrální části země.

Kvůli Barmě mimořádné zasedá Rada bezpečnosti

Kvůli demonstracím v Barmě začne ve 21:00 SELČ mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN, jejíž svolání potvrdil francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner. Požadoval je i britský premiér Gordon Brown, který radu vyzval, aby rychle rozhodla o způsobu pomoci barmským aktivistům.

"Celý svět se nyní dívá," zdůvodnil žádost ministerský předseda. Ministr zahraničí Spojeného království  David Miliband apeloval na vojenský režim, aby byl v přístupu k demonstrantům zdrženlivý, jinak se prý bude muset ze svých činů zodpovídat.

Pobouření vyvolal zásah v EU. "Evropská unie posílí současné sankce, pokud (barmské úřady) budou násilně postihovat mírové demonstrace," uvádí se v prohlášení, které vydala Evropská unie.

S posílením sankcí souhlasí i Francie. Podle státního tajemníka pro evropské záležitosti Jeana-Pierra Jouyeta je současná situace v Barmě "nepřijatelná". "Situace se zhoršuje. Musíme s našimi evropskými partnery být více ostražití a vyvinout větší tlak na Rangún," podotkl Jouyet. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy sdělil, že plánuje osobní setkání s členy barmské opozice v exilu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám