Hlavní obsah

Ideologa Rudých Khmerů obvinili ze zločinů proti lidskosti

Novinky, ČTK, aš, The Hindu International

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PHNOMPENH

Nejvyšší žijící představitel Rudých Khmerů v Kambodži Nuon Chea byl v pátek obviněn, že nařizoval vraždy a mučení civilistů. Nuon Chea byl zadržen v úterý a přepraven do Phnompenhu, kde jej vyslechli soudci tribunálu soudícího zločiny brutálního režimu Rudých Khmerů, za jejichž krutovlády v letech 1975 až 1978 v zemi zahynulo přes půldruhého miliónu lidí.

Článek

Jednaosmdesátiletý ideolog Rudých Khmerů byl obviněn z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Podle žalobců "plánoval, podněcoval, nařizoval, řídil a jinými způsoby pomáhal a ponoukal ke spáchání" zločinů, které zahrnují "vraždy, mučení, věznění, perzekuci, vyhlazení, deportaci, nucené přesídlení, otroctví a další nelidské činy".

Nuon Chea, jenž byl zadržen ve středu, nese z dosud žijících vedoucích představitelů Rudých Khmerů největší odpovědnost za genocidu v Kambodži. V 50. a 60. letech minulého století pomohl pozdějšímu vůdci Rudých Khmerů Pol Potovi dostat se do čela kambodžského komunistického hnutí a poté se stal jeho hlavním teoretikem a stratégem. Inspiroval řadu brutálních čistek.

Nuon Chea je teprve druhým nejvyšším představitelem Rudých Khmerů, který stanul před mezinárodním tribunálem a byl obviněn. Letos v červenci byl do jeho rukou předán Kang Kek Ieu,který řídil neblaze proslulou věznici S-21 v Phnompenhu, kde byli údajní nepřátelé mučeni a pak odvezeni na popravčí pole.

Rudí Khmerové se snažili podle ultralevicové maoistické ideologie vytvořit v zemi beztřídní agrární společnost. Násilnou převýchovu obyvatel provázel brutální teror. Na přelomu let 1978 a 1979 provedl sousední Vietnam do Kambodže invazi a zahnal Khmery do džungle. Jejich vůdce Pol Pot vedl proti všem pozdějším vládám partyzánskou válku. V dubnu 1998 zemřel na infarkt.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám