Hlavní obsah

Celou rovníkovou Afriku postihly rozsáhlé povodně

Novinky, BBC,
AKKRA/ŽENEVA

Povodně, které postihly celou rovníkovou Afriku, si vyžádaly na 250 obětí. Postihly půldruhého miliónu lidí, přičemž 600 000 jich ztratilo střechu nad hlavou. Nedaří se k nim dostat potřebnou humanitární pomoc, protože řada míst je odlehlých a navíc je voda odřízla.

Článek

Světový potravinový program žádná na pomoc pro nejvíce postiženou Ugandu 60 miliónů dolarů. Postižena byla většina rovníkové Afriky od Senegalu, Mali a Burkiny Fasso ležící na západě Afriky přes Niger, Nigérii a Čad až k východoafrickým zemím Súdánu, Etiopii, Ugandě a Keni.

Na severu Ghany se vylila řeka Volta poté, co oblast zasáhly v půlce měsíce prudké deště. V pátek ukončili návštěvu postižených oblasti ghanští úředníci a zástupci humanitárních organizací, kteří zjišťovali výši škod i velikost potřebné pomoci. Do řady odříznutých míst se nedostali. Potřeba jsou nejen stany a pitná voda, ale také velké množství potravin, protože nejhorší povodně za několik desetiletí zničili veškerou úrodu.

Africké země postižené povodněmi. Mapa: NOVINKY/ Ondřej Krynek

Situace je tak vážná, že OSN dokonce odvolala jeden vrtulník z humanitární krizí zmítaného súdánského Dárfúru, aby pomáhal lidem postiženým povodněmi. Potřeba jsou však ještě další dva.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám