Hlavní obsah

Tajfun Wipha si vyžádal 9 obětí, na Mexiko míří další hurikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠANGHAJ/MIAMI

Tajfun Wipha, který ve středu zasáhl okolí Šanghaje, si podle čtvrteční bilance vyžádal devět mrtvých. Tři lidé jsou pohřešovaní.

Článek

Agentura Nová Čína zveřejnila aktuální bilanci obětí. Pět osob zahynulo při sesuvech podmáčené půdy v provincii Če-ťiang, sousedící s Šanghají, další dva lidi zabil elektrický proud, když se snažili zabezpečit své domy v provincii Ťiang-su. Už dříve zabil elektrický proud jednoho obyvatele Šangaje a v na Tchaj-wanu zahynul stavební dělník při pádu z lešení.

Wipha zničila tisíce domů a přerušila dodávky elektřiny více než stovce měst a obcí. Předběžné odhady mluví o škodách ve výši 638 miliónů dolarů.

Z pobřežních a zatopených oblastí a z nepříliš bezpečných domů v Šanghaji a dalších postižených městech bylo kvůli tajfunu evakuováno celkem 2,7 miliónu lidí.

Ve středu tajfun Wipha zeslábl na tropickou bouři, která se přesunula nad východočínskou provincii Šan-tung. Má dále postupovat přes Žluté moře ke Korejskému poloostrovu.

Další hurikán u Mexika

Tropická bouře Ivo, která se zformovala u tichomořských břehů Mexika, přerostla v noci na čtvrtek v hurikán první kategorie na Saffirově-Simpsonově škále. Informovalo o tom americké středisko pro hurikány v Miami. Oko hurikánu Ivo, který provázejí větry o rychlosti 120 kilometrů za hodinu, se nachází 800 kilometrů jižně od letoviska Los Cabos a směřuje k mexickému poloostrovu Baja California. Zasáhnout by ho měl počátkem příštího týdně, do té doby, ale zřejmě zase zeslábne.  

Reklama

Související články

Tajfun způsobil v Číně záplavy

Tajfun Wipha ve středu brzy ráno zasáhl čínské pobřeží, kde způsobil rozsáhlé záplavy. Postiženy jsou naštěstí jen řídce osídlené oblasti. Šanghaji se Wipha,...

Výběr článků

Načítám