Hlavní obsah

V Thajsku se při přistání rozlomil boeing, 88 mrtvých

Novinky, DPA, ČTK, BBC, Stanislav Dvořák, znk
THAJSKO

Počet obětí leteckého neštěstí v Thajsku stoupl podle tamních úřadů na 88, zraněných je 42. Letoun přistávající v neděli v provincii Pchúket se zřítil kvůli špatnému počasí. V thajské televizi to podle agentury AP uvedl ředitel dopravního úřadu letiště Chaisak Angsuwan. Na palubě mělo být podle posledních informací 130 osob, nikoliv 125, jak zněly původní údaje.

Článek

Letoun se doslova rozlomil vedví. Za začátku se mluvilo o asi 30 mrtvých a číslo postupně narůstalo. Pchúket je oblíbené turistické centrum a nehoda může mít na region neblahý vliv. Polovina lidí v letadle byli cizinci.

Jeden z pasažérů havarovaného letadla je ošetřován v nemocnici v Pchúketu. Foto: ČTK/AP

Ve chvíli, kdy se pilot pokoušel přistát, byla slabá viditelnost. Rozhodl se proto udělat otočku, ale letadlo ztratilo rovnováhu a zřítilo se.

Letadlo společnosti McDonnell Douglas MD-82, na jehož palubě bylo 130 lidí včetně sedmi členů posádky, se po dopadu na letiště ostrova Pchúket v Andamanském moři rozlomil a začal hořet. "První polovina se zarazila do země. Zadní část zůstala na ranveji," řekl Čajsak Čajarkad, oficiální činitel letiště v Bangkoku. Na televizních záběrech bylo vidět části trupu letadla roztroušené mezi stromy podél přistávací dráhy.

Hasiči zasahují u trosek Boeingu. Foto: ČTK/AP

Thajec Nong Chaonual, který neštěstí přežil i s manželkou, soudí, že letadlo klesalo příliš rychle. "Letadlo přistávalo v hustém dešti. Přistávalo příliš rychle. Nikdy jsem nic podobného nezažil," řekl. "Těsně předtím, než jsme se dotkli přistávací dráhy, jsem cítil, jak se letadlo zkouší zvednout a poskočilo po ranveji. Moje žena byla napůl v bezvědomí, vyvlekl jsem ji z nouzového východu. Za námi vyskočil muž a ten hořel."

Další z přeživších, který se představil jako John z Irska, uvedl, že bylo jasné, že letadlo má problémy už před přistáním. "Bylo znát, že se něco děje. Letadlo kroužilo a snažilo se přistát," řekl thajské televizní stanici. "Na zemi začalo hořet, ale povedlo se mi dostat ven," dodal.

Letadlo patřilo nízkonákladové společnosti One-Two-Go, kterou vlastní letecká společnost Orient Thai Airways a směřovalo z Bangkoku na Pchúket. Ředitel společnosti Orient Thai Airways slíbil plné vyšetření věci. Pilot byl podle něj cizinec s velkými zkušenostmi. Není jasné, zda přežil.

Češi na palubě nebyli

Podle mluvčí českého ministerstva zahraničí zřejmě na palubě nebyli Češi. "Ministerstvo zahraničí má jmenný seznam, na kterém je 122 dospělých a jedno dítě. Podle jmen je velice pravděpodobné, že tam žádný Čech nebyl, nicméně ministerstvo bude ještě ověřovat národnost jednotlivých pasažérů," řekla mluvčí ministerstva Zuzana Opletalová.

Havarovaný boeing. Foto: ČTK/AP

Z letadla se dostali živí Britové, Australané, Thajci, Ir a jeden Íránec. Mezi dalšími přeživšími jsou prý Němci, Izraelci a Italové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám