Hlavní obsah

Expremiérka Benazír Bhuttová se vrátí do Pákistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Do rodného Pákistánu se 18. října vrátí z exilu bývalá předsedkyně vlády Benazír Bhuttová, která žije v exilu v Londýně a v Dubaji. Oznámila to její Pákistánská lidová strana (PPP) poté, co Pákistán uvedl, že Bhuttová nebude ze země deportována. Hrozí ji obvinění kvůli korupci.

Článek

Bhuttová se do země vrátí, přestože se jí nepodařilo domluvit se současným prezidentem Parvízem Mušarafem na rozdělení moci. Bhuttová chtěla, aby opět mohla zastávat funkci premiéra. Mušaraf, jemuž končí funkční období, by opět kandidoval na prezidenta, ale odstoupil by z čela armády .

Bhuttová tvrdí, že Pákistán potřebuje ozdravit a demokratizovat.

O návrat se tento týden pokusil i jiný bývalý premiér Naváz Šaríf, byl však okamžitě deportován. Tajemník ministra informací Tárik Azím ale uvedl, že nyní jde o jiný typ kauzy.

"Případ Naváze Šarífa byl odlišný. On se vrátil do Saúdské Arábie, protože má závazky vůči vládě Saúdské Arábie. Ona se vždy chtěla vrátit," řekl Tárik Azím. K otázce korupce uvedl: "Je to otázka zákona, který jde svou cestu. Každý musí čelit podezřením, totéž bude uplatněno i na Bhuttovou."

Azím dodal, že rozhovory s Bhuttovou pokračují, ale stále zůstávají třecí plochy. Jednou je právě to, že chce, aby obvinění z korupce bylo staženo. Problémy jsou také s tím, že se chce stát potřetí premiérkou a změnit ústavu.

Dohoda s Bhuttovou by mohla zastavit radikály

Země čelí nástupu radikálních muslimů, kteří vyostřili krizi začátkem léta, když obsadili Červenou mešitu. Poté, co je vytlačila armáda a policie, přičemž zahynul v přestřelce i jeden vysoký duchovní, zasáhla zemi vlna atentátů spáchaných radikály. Zvažovalo se i vyhlášení výjimečného stavu. Dohoda s Bhuttovou by mohla zastavit radikály.

Naváz Šaríf Bhuttovou před spoluprací s Mušarafem varuje. Podle něj by bylo urážkou demokracie, pokud by si se současným prezidentem rozdělila moc. Šarífova strana obviňuje Mušarafa, který se v roce 1999 nekrvavým vojenským pučem zmocnil vlády, že nenapravitelně poškodil demokratické instituce v zemi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám