Hlavní obsah

Pákistánský expremiér Šaríf byl deportován z vlasti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Bývalý pákistánský premiér Naváz Šaríf byl deportován z Pákistánu údajně do Saúdské Arábie krátce poté, co se do své vlasti vrátil ze sedmiletého exilu. V zemi se chystal vést politickou kampaň proti prezidentovi Parvízi Mušarafovi, který ho v roce 1999 svrhl při nekrvavém státním převratu.

Článek

"Byl poslán do Džiddy," řekl jeden z pákistánských bezpečnostních činitelů. Saúdskoarabské zdroje uvedly, že Rijád Šarífovi umožní zůstat v exilu v Saúdské Arábii, kde pobýval již po svém prvním vypovězení z vlasti v roce 2000.

Šaríf byl v pondělí zhruba tři hodiny po svém návratu do vlasti zatčen. Tamní úřady jej viní z praní špinavých peněz a korupce. Šaríf byl policií zatčen již na letišti, uvedla agentura Reuters.

Expremiér se po sedmi letech strávených v londýnském exilu vrátil do Pákistánu, aby zde vedl politickou kampaň proti Mušarafovi.

"Cítím se úžasně a jsem připraven čelit jakékoliv situaci," prohlásil Šaríf bezprostředně poté, co letadlo přistálo na ploše, obklíčené policisty a vojáky. Naopak dav shromážděný na letišti podle agentury AP vykřikoval hesla na podporu prezidenta Mušarafa.

Šaríf před návratem připustil, že může být uvězněn 

Vláda v Islámábádu v sobotu Šarífa vyzvala, aby dodržel původní dohodu, která mu umožnila vyhnout se vězení, a do vlasti se nevracel. Ale zůstat v exilu Šaríf odmítl, i když byl v roce 2000 v Pákistánu odsouzen na doživotí za terorismus; propuštěn byl až po zahraniční intervenci. Před odletem z Londýna připustil, že hned po příletu může být deportován, anebo uvězněn.

Mluvčí ministerstva vnitra potvrdil, že se Šarífem se po jeho příletu "bude zacházet podle zákona". Podle agentury AFP je na expremiéra vystaven zatykač.

Pákistánské úřady před Šarífovým návratem zvýšily bezpečnostní opatření. Zadržely také na 4000 jeho stoupenců a hermeticky uzavřely letiště v Islámábádu před příchodem expremiérových přívrženců. Asi dvě stovky z nich házely kameny na policisty u zátarasů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám