Hlavní obsah

USA prý slíbily KLDR, že ji škrtnou ze seznamu teroristů

Novinky, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PCHJONGJANG

USA údajně slíbily Severní Koreji, že ji vyškrtnou ze svého seznamu zemí podporujících terorismus a zruší veškeré sankce, které na ni uvalily. Uvedla to severokorejská agentura KCNA s odvoláním na ministerstvo zahraničí. Podle agentury Reuters ale USA o takovém kroku teprve uvažují.

Článek

Podle mluvčího severokorejského ministerstva zahraničí se na tom dohodli američtí a severokorejští diplomaté po víkendovém setkání ve švýcarské Ženevě.

"USA souhlasily s tím, že přijmou politická a ekonomická rozhodnutí jako například vyškrtnutí naší země ze seznamu států podporujících terorismus a plně odstraní sankce uvalené na základě zákona o obchodování s nepřátelskými zeměmi," citovala slova mluvčího agentura.

Experti uvádějí, že KLDR bude ze seznamu zemí podporujících terorismus vyškrtnuta v blízké době. Podle agentury Reuters o tom Washington uvažuje, ale zatím se k tomuto kroku ještě nerozhodl.

Podle USA se Severní Korea na víkendové schůzce zavázala, že do konce roku zveřejní a zastaví svůj jaderný program.

Detaily dohody budou probrány během září, kdy se v Číně setká šestice států, která se účastní jaderných rozhovorů s KLDR, tedy kromě Severní Koreje a USA ještě Rusko, Čína, Jižní Korea a Japonsko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám