Hlavní obsah

KLDR slíbila, že do čtyř měsíců skončí s jaderným programem

ŽENEVA

Severní Korea prý je ochotná do konce roku zveřejnit a zastavit svůj jaderný program. Po rozhovorech zástupců KLDR a USA to v neděli oznámil hlavní americký vyjednavač, náměstek ministryně zahraničí Christopher Hill.

Článek

"Jedna z věcí, na které jsme se dohodli, je, že KLDR vydá kompletní vyjádření ke svému jadernému programu a zcela jej ukončí do konce letošního roku," řekl Hill po jednání.

Šéf severokorejské delegace Kim Kje-kwan řekl, že je výsledkem rozhovorů potěšen. "Dohodli jsme se na hodně věcech. Jasně jsme vyjádřili ochotu odhalit a demonstrovat všechna jaderná zařízení," řekl..

Obě země jednají od soboty ve Švýcarsku. Detaily dohody proberou ještě během září na šestistranných rozhovorech s Čínou, Ruskem, Jižní Koreou a Japonskem. Teprve pak budou zveřejněny i podmínky, za kterých KLDR provoz ukončí.

KLDR testovala jaderný výbuch v podzemí loni v říjnu. Slíbila, že s tím přestane výměnou za ekonomickou pomoc. V červenci uzavřela jaderný reaktor v Jongbjonu.

JADERNÝ PROGRAM KLDR

  • Severní Korea do roku 2002 uváděla, že její jaderný program je civilní. Již tehdy byla země podezřelá z tajného výzkumu jaderného zbrojení.
  • Teprve v roce 2005 KLDR oficiálně přiznala, že vlastní jaderné zbraně.
  • Podle zpravodajských služeb měla KLDR v říjnu roku 2006 zhruba osm jaderných zbraní.
  • V říjnu 2006 země provedla úspěšnou jadernou zkoušku.
  • V únoru 2007 KLDR před delegáty USA, Číny, Japonska, Ruska a Jižní Koreje slíbila ukončit jaderný program. V červenci byl zastaven provoz reaktoru v Jongbjonu.
  • Do června 2008 dostaly USA veškerou dokumentaci o severokorejské výrobě plutonia od 80. let.
  • Počátkem dubna 2009 KLDR otestovala raketu dlouhého doletu Taepodong-2. Tvrdila, že nesla do vesmíru satelit. Následně byli ze země vyhnáni pozorovatelé.

Země už před dvěma lety slíbila, že s jaderným programem za ekonomickou pomoc a diplomatické přiblížení se světem zastaví. Rozhovory ale postupovaly jen velmi pomalu. Země například požadovala, aby ji USA vyjmuly ze seznamu zemí podporujících terorismus. Washington to nyní zřejmě učiní.

Reklama

Související témata:

Související články

Severní Korea vyzkoušela první jadernou bombu

Severní Korea oznámila, že v pondělí uskutečnila svou první jadernou zkoušku. Její zprávu později potvrdily i další země východoasijského regionu. Podle...

KLDR odpálila několik raket krátkého doletu

Severní Korea provedla v pátek ráno zkoušku několika svých raket krátkého doletu nad Japonským mořem. S odvoláním na japonské a americké zdroje to oznámila...

Výběr článků

Načítám