Hlavní obsah

Bývalí rukojmí Tálibánu se vrátili do Jižní Koreje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL

Do Jižní Koreje v neděli dorazilo devetenáct Jihokorejců, které po šestitýdenním zadržování propustil tento týden afghánský Tálibán. Jeden z rukojmích přečetl po příletu do země prohlášení. V něm za všechny zadržované poděkoval spoluobčanům za podporu a úsilí vynaložené na jejich osvobození.

Článek

Z letiště byli rukojmí dopraveni do nemocnice, kde se setkali se svými rodinami a blízkými. Na záběrech televize bylo vidět, že se všichni tvářili velmi vážně a nikdo z nich nedával najevo radost.

Jeden z unesených se omlouval za problémy, které jejich zajetí zemi způsobilo. Okolnosti propuštění devatenáctičlenné skupiny doprovázejí dohady, že Jižní Korea za jejich propuštění zaplatila více jak 20 miliónů dolarů. To v sobotu oznámil zástupce Tálibánu.

Členové Tálibánu 19. července zajali na jihu Afghánistánu 23 jihokorejských občanů. Dva z nich brzo potom zabili, protože Kábul nesplnil podmínku a nepropustil vězněné členy Tálibánu.

Dvě ženy ze skupiny byly osvobozeny 13. srpna, zbylých 19 Jihokorejců v několika skupinách ve středu a ve čtvrtek.

Setkání osvobozených rukojmích se svými blízkými. Foto: REUTERS/Han Jae-Ho.

Reklama

Výběr článků

Načítám