Hlavní obsah

Počítačový expert al-Kajdy propuštěn bez obžaloby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Z vazby byl po třech letech propuštěn Pákistánec Muhammad Naím Núr Chán, který byl označován za počítačového experta sítě al-Kajda.V pondělí to oznámil jeho advokát Babar Avan, podle něhož Chán nebyl nikdy obžalován, natož souzen.

Článek

Pákistánské úřady potvrdily, že Chán je na svobodě. Vrátil se domů k rodině do Karáčí. O Chánově propuštění z vazby na svobodu rozhodl pákistánský nejvyšší soud. Zástupce generálního prokurátora Nahíd Iláhi odmítl poskytnout podrobnosti.

Zatčení Chána v Láhauru v červenci 2004 bylo prezentováno jako velký úspěch, který významně oslabil teroristickou síť. Chán podle sdělení pákistánských vyšetřovatelů vytvořil tajné kódy, které umožnily operativcům teroristické sítě posílat kódované emaily.

Údaje získané z Chánových počítačů přispěly v roce 2004 k zatčení jednoho z nejhledanějších teroristů Al-Kajdy, tanzanského občana Ahmeda Khalfana Ghailaniho, který byl podle amerických vyšetřovatelů zapleten do útoku na americká velvyslanectví v Keni a Tanzanii v roce 1998. Masakr si tehdy vyžádal přes 200 mrtvých. Spojené státy za Ghailaniho vypsaly odměnu pět miliónů dolarů.

Chán, který pochází z relativně bohaté rodiny a určitý čas strávil ve Velké Británii, se údajně zapojil do teroristické sítě koncem 90. let a podstoupil vojenský výcvik v táboře al-Kajda v Afghánistánu. V Pákistánu byl Chán v úzkém spojení s Chálidem šajchem Muhammadem, který je považován za zosnovatele útoků na USA v září 2001 a který padl do rukou úřadů v březnu 2003. Údajně se měl Chán podílet i na plánech teroristických útoků proti USA a Británii, ale také Malajsii a Indonésii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám