Hlavní obsah

Tajfun Sepat ohrožuje Filipíny a Čínu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MANILA

Tchaj-wan v pátek od jihu zasáhl mimořádně silný tajfun Sepat, který v minulých dnech pustošil Filipíny. Smršť bude zřejmě postupovat dál ke kontinentální Číně o víkendu. Na Tchaj-wanu byly zrušeny mnohé letecké spoje. Obyvatelé pobřežních oblastí jsou v pohotovosti k případné evakuaci.

Článek

Sever ostrova zachvátil prudký liják, zvedl se silný vítr a pevninu bičovaly vysoké mořské vlny. Místní úřady stejně jako filipínské uzavřely školy i úřady - v sobotu je všem obyvatelům pobřežních oblastí doporučeno nevycházet na ulici.

Tchaj-wanská letiště zrušila 33 domácích letů a také spoje směřující k na jih do Hongkongu a dalších destinací v jihovýchodní Asii. Očekává se, že tajfun v sobotu zasáhne města Tchaj-čung a Kao-siung, která mají po miliónu obyvatel. Střed bouře byl v pátek večer nedaleko tchajwanského pobřeží, kam míří z Filipín; v nárazech má bouře rychlost 140 kilometrů za hodinu. Z Tchaj-wanu má v sobotu směřovat dál na sever k čínskému pobřeží.

Tropické bouře se vytvářejí v teplých vodách jižního Pacifiku a v létě ohrožují zejména Filipíny, Japonsko, Čínu, Tchaj-wan a Hongkong. Manilu Sepat ochromil Manilu ve středu a ve čtvrtek a prudké deště, které s ním přicházejí, sužovaly filipínskou metropoli. Hlavní manilské dopravní tepny jsou až 1,5 metru pod vodou. V Manile i na severu Filipín zůstaly v pátek stejně jako v minulých dnech uzavřeny školy a vláda zkrátila pracovní dobu úřadů, aby se zaměstnanci dostali v dopravním kolapsu vůbec domů. V Manile částečně zkolabovala elektrická síť a v sousední oblasti Rizal hrozí sesuvy půdy, takže se tamní obyvatelé museli evakuovat. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám