Hlavní obsah

Bursík se vrátí do Prahy zřejmě o víkendu

– PÁKISTÁN

Vicepremiér, ministr životního prostředí a šéf zelených Martin Bursík se vrací z dovolené do Česka. V Pákistánu se zúčastnil horolezecké výpravy, během které zahynul horolezec Jiří Daněk z Vrchlabí. Ve středu Bursík dorazil se dvěma dalšími českými horolezci do Islámábádu, odkud zřejmě o víkendu odletí, aby stihl v úterý zahájení schůze Sněmovny, která začne jednat o reformě veřejných financí.

Článek

"Při výstupu na 8065 metru vysoký Gašerbrun 1 v pákistánském Karakoramu se 29. července zřítil z vrcholové partie zkušený český horolezec Jiří Daněk z Vrchlabí. Ostatní členové expedice po tragické smrti spolulezce bezpečně sestoupili do základního tábora a včera dorazili do Islámábádu," stojí v Bursíkově zprávě, kterou zprostředkovala mluvčí zelených Eva Rolečková.

O tragické události v úterý spekulovala média, přičemž nevylučovala smrt Bursíka. Ten byl nicméně se svými spolupracovníky v denním kontaktu, takže jeho smrt vyloučili. Úmrtí člena týmu potvrdili diplomaté.

Početnou českou výpravu na vrcholy Gašerbrumu I a II vedl původně Josef Nežerka, který se České republiky vrátil a neměl o incidentu žádné bližší a ověřené informace. Velení v týmu předal Petru Klimešovi, který je spolu s Bursíkem a Josefem Kalenským podepsaný pod zaslanou zprávou.

Reklama

Výběr článků

Načítám