Hlavní obsah

Nejvyšší představitelé Jižní a Severní Koreje se setkají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL/PCHJONGJANG

Jihokorejský prezident Ro Mu-hjon navštíví 28. srpna Severní Koreu, kde bude jednat s nejvyšším představitelem KLDR Kim Čong-ilem. Ve středu zprávu potvrdila kancelář jihokorejského prezidenta. Jde o teprve druhou schůzku hlav obou států od konce korejské války v roce 1953.

Článek

Schůzka byla potvrzena poté, co vysocí představitelé jihokorejských tajných služeb podnikli dvě cesty do KLDR a zjistili, že bezpečnost hlavy Jižní Koreje bude zajištěna.

Návštěvu potvrdila i severokorejská tisková agentura KCNA s tím, že půjde o "otevření nové fáze mírového procesu na Korejském poloostrově". Také Roův bezpečnostní poradce uvedl, že obě země "prohloubí vojenskou důvěru a připraví základ k ustavení míru na Korejském poloostrově. USA návštěvu uvítaly.

Koreje jsou stále ve válce

Jižní a Severní Korea jsou spolu technicky vzato stále ještě ve válce, protože ozbrojený konflikt na tomto poloostrově v roce 1953 skončil sice příměřím, nikoliv však mírovou smlouvou.

Na vůbec prvním summitu obou států korejského poloostrova, který se konal v červnu 2000 také v Pchjongjangu, se Kim Čong-il setkal s Kim Te-džungem. Setkání vedlo ke snížení napětí mezi oběma státy a k do té doby nevídané míře spolupráce. Státníci se kromě jiného dohodli na ekonomické či sociální spolupráci a setkávání rodin, jež v 50. letech rozdělila hranice.

Kim Čong-il tehdy přislíbil, že na obdobnou návštěvu přijede do Soulu, nicméně údajné bezpečnostní důvody mu v tom zabránily.

Reklama

Výběr článků

Načítám