Hlavní obsah

AI kritizuje Čínu před olympiádou za potlačování svobod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING/LONDÝN

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) ve své úterní zprávě opět kritizovala Čínu, kde se příští rok uskuteční olympiáda. Podle AI čínské úřady nadále ve jménu her zadržují aktivisty a novináře a "čistí" město.

Článek

Generální tajemnice AI Irene Khanová uvedla, že čínská "oficiální prohlášení naznačují, že olympiáda je používána jako oprávnění k represi ve jménu harmonie nebo sociální stability místo, aby se stala katalyzátorem reforem".

"Vidíme narůstající počet zadržených aktivistů bojujících za lidská práva, i narůstající převýchovu pomocí nucených prací," uvedla Khanová k současné situaci v Číně.

"Pozitivní reformy, které Čína učinila v otázce trestu smrti a svobody zahraničních novinářů, zastiňuje pokračující útlak obránců lidských práv a domácích médií. Nejenom že Čína neplní své sliby, ale policie dokonce pod záminkou příprav olympiády ve vzrůstající míře uplatňuje zadržování osob bez soudního rozhodnutí," kritizovala Čínu Khanová.

Čína kritiku odmítá

Čínští organizátoři ale kritiku odmítají. Ťiang Siao-jü z organizačního výboru her sdělil ještě před zveřejněním zprávy AI: "Vítáme více konstruktivní kritiky chyb a problémů". Okamžitě ale dodal, že politizování "není v souladu s duchem olympiády".

Čína ve snaze získat hostitelství letních olympijských her slíbila, že olympiáda povede ke zlepšení situace lidských práv a svobody projevu.  Zahraničním novinářům byla přechodně pro dobu před olympiádou slíbena "naprostá svoboda práce", což znamená, že nemusejí jako dříve žádat o povolení k cestování a vedení rozhovorů.

Podmínky pro čínské novináře se ale zhoršily. V poslední době byla zakázána některá periodika a vzrůstá cenzura na internetu.

Obhájci lidských práv vždy kritizovali rozhodnutí uspořádat hry v Číně. Nejradikálnější dokonce toto rozhodnutí přirovnávali k rozhodnutí uskutečnit hry v roce 1936 v Berlíně. V Německu byli tehdy u moci nacionální socialisté v čele s Hitlerem.

Protest reportérů

V pondělí čínská policie krátce zadržela v Pekingu skupinu žurnalistů, kteří demonstrovali proti neplnění vládních slibů poskytnout před olympiádou médiím větší svobodu.

Při manifestaci členové organizace Reportéři bez hranic (RSF) rozvinuli na mostě pro pěší před sídlem pekingského olympijského plánovacího výboru transparenty zobrazující olympijské kruhy tvořené vězeňskými pouty. Akce se uskutečnila v době, kdy je v Pekingu na návštěvě prezident Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge.

"Nevyzýváme k bojkotu... Vyzýváme ke konkrétním činům, k propuštění politických vězňů, otevření přístupu k internetu a ukončení rušení rozhlasového vysílání," prohlásil Vincent Brossel z RSF, podle níž je v současnosti v čínských věznicích přes 50 aktivistů publikujících na internetu a 32 žurnalistů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám