Hlavní obsah

Povodně vyhnaly na jihu Asie z domovů už 17 miliónů lidí

– DILLÍ/KÁTHMANDÚ

Záplavy na jihu Asie, které vyvolaly monzunové deště, připravily o život v Indii, Bangladéši a Nepálu přes dvě stovky lidí. Své domovy muselo opustit na 12 miliónů Indů a pět miliónů obyvatel Bangladéše, kde je pod vodou třetina země.

Článek

Indie současné povodně na severu země označuje za nejhorší za posledních deset let. Pod vodou jsou stovky vesnic a velké množství zemědělské půdy. Po týdenních monzunových deštích se vylila řada řek ze svých břehů. Povodeň se ze severní Indie valila do Bangladéše, kde je pod vodu třetina rozlohy země.

Povodně si vyžádaly přes dvě stě obětí. Jen v Nepálu při hranicích s indickými státy Uttarpradéš a Bihár zemřelo 86 osob, když se několik řek tekoucích z Himálají vylilo ze břehů. V Bangladéši pak podle dosud známých informací zahynulo čtyřicet osob a v Indii 150.

Většina Indů se utopila, tři desítky jich zahynuly, když se převrátila přetížena záchranná loď s evakuovanými. Některé také uštkli hadi. Povodeň představuje pohromu i pro zvířata. Dvacet Indů dokonce napadla a pokousala tlupa vyhladovělých a vystresovaných opic.

Nejhorší je situace v indických státech Bihár a Assám, kde jsou pod vodu cesty a povodeň strhla většinu mostů, takže se nedaří postiženým dodávat jídlo. Potraviny shazuje z vrtulníků armáda. Přesto však hrozí humanitární krize, nedostává se jídla ani pitné vody.

Reklama

Výběr článků

Načítám