Hlavní obsah

V Číně zachránili uvězněné horníky

– PEKING

Záchranáři dostali ve středu ráno z podzemí 69 čínských horníků, které uvěznila voda. Většinou byli tak vyčerpaní, že je museli odnést na nosítkách. V podzemí strávili havíři skoro čtyři dny.

Článek

Nečekaný výron vody zatopil část dolu Č-ťienu v provincii Che-nan v neděli. Třiatřiceti ze 103 havířů se podařilo včas uniknout, ale 69 jich zůstalo odříznuto v podzemí.

Na jejich vysvobození se podílelo na 500 záchranářů, kteří odčerpávali vodu a odstraňovali bahno a kameny v 280 metrů dlouhé štole vedoucí k uvězněným havířům. Horníkům také dodali hadicí spuštěnou skrz ventilační trubku mléko, které havíři pili ze svých helem. Horníci byli s týmy na zemi v telefonickém spojení, nejvíce si stěžovali na zimu a vyčerpání.

V době, kdy byl důl zatopen, zasáhly oblast silné lijáky. Čínské doly jsou považovány za nejnebezpečnější na světě. Loni v nich zahynulo 4746 osob. Na vině je porušování bezpečnostních předpisů. Inkriminovaný důl například ročně produkoval 300 000 tun uhlí, i když byl konstruován na dodávky 210 000 tun ručně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám