Hlavní obsah

Libye vyzvala arabské země k přerušení styků s Bulharskem

– TRIPOLIS

Libye vyzvala ostatní státy Ligy arabských států (LAS), aby přerušily diplomatické a obchodní styky s Bulharskem. Země tak reagovala na rozhodnutí bulharského prezidenta udělit milost pěti bulharským zdravotním sestrám, které Libye nejprve odsoudila k trestu smrti a později jej zmírnila na doživotí.

Článek

Prezident Georgi Parvanov jim dal milost ihned poté, co je Libye vydala Bulharsku. Sestry čelily nařčení, že transfúzemi nakazily děti v Libyi virem HIV.

Libye je vydala, protože předpokládala, že si doživotní tresty odpykají v Bulharsku. Zdravotníky podezřívá, že děti nakazili úmyslně. Ti se bránili tím, že nákazy v nemocnici začaly ještě před jejich příchodem a na vině byla nedostatečná hygiena v nemocnici, kde pracovali. Se sestrami byl odsouzen i palestinský lékař.

"Libye ve čtvrtek požádala o naléhavou schůzku Ligy arabských států, aby zjistila, zda LAS bude schopná zaujmout společné stanovisko a přerušit všechny diplomatické vztahy s Bulharskem, stejně jako finanční a ekonomické styky," uvedl server Libya al-Júm.

Libye řekne, kdo platil odškodnění

Libyjská vláda údajně také hodlá zveřejnit detaily tajných jednání s Evropskou unií, která vedla k vydání pěti bulharských zdravotních sester a lékaře palestinského původu do Bulharska. Země se chystá vyjmenovat všechny státy, které přispěly do fondu na odškodnění rodin. Právě kvůli odškodnění byl trest pro zdravotníky nakonec zmírněn.

Lybie prý uvede i konkrétní částky, které jednotlivé země poskytly. Většina evropských států odmítá, že by do fondu přispěla, podporu vyjádřilo například Slovensko.

Libyjským požadavkem se má LAS zabývat v pondělí na svém pravidelném zasedání. Podle Reuters tuto informaci však zatím nepotvrdil žádný libyjský oficiální činitel. Také náměstek bulharského ministra zahraničí Feim Čaušev popřel, že by měl informace o tom, že by Libye nebo státy LAS chtěly přerušit styky s jeho zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám