Hlavní obsah

Ind zproštěn obvinění z podílu na útocích v Británii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CANBERRA

Austrálie v pátek stáhla obvinění z podpory terorismu proti indickému lékaři Muhammadu Hanífovi, který byl podezřelý z podílu na přípravě nezdařilého pokusu o sérii teroristických útoků v Londýně a Glasgowě koncem června. Indovi hrozilo až 15 let vězení.

Článek

Žalobce Damian Bugg uvedl, že "došlo k chybě". Sedmadvacetiletého Hanífa zadržela australská policie 2. července na brisbanském mezinárodním letišti, odkud chtěl odlétnout do rodné Indie.

Byl obviněn z podpory terorismu, protože nechal svým příbuzným v Británii SIM kartu. Ta však nebyla nalezena v troskách ohořelého auta, které bylo použito pří útoku na letiště v Glasgowě, jak se původně uvádělo, ale v domě v Liverpoolu, kde žije jeho bratranec a který byl také prohledán.

Kritikové postupu vyšetřování uvedli, že se policisté chovali jako keystonští strážníci z němých grotesek.

V souvislosti s případem bylo zadrženo celkem osm lidí, ve vazbě však už zůstávají jen tři včetně dalšího Hanífova bratrance Sabíla Ahmeda.

Britská policie objevila 29. června ráno v sousedství nočního klubu a divadla na bulváru Haymarket v centru Londýna automobil naložený hřebíky, kanystry s benzínem a tlakovými lahvemi s plynem. [celá zpráva] Týž den večer byl na Park Lane na pokraji Hyde Parku nalezen druhý vůz se stejným nákladem. [celá zpráva] Další den pak najel jeep naložený kanystry s benzínem do terminálové haly na letišti v Glasgow. Terénní vůz, který zastavila bezpečnostní zábrana, nevybuchl, ale začal hořet. [celá zpráva] Jeden z útočníků utrpěl vážné popáleniny. Následovala rozsáhlá akce policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám