Hlavní obsah

Pákistán odmítá americký zásah proti radikálům na svém území

Novinky, DPA, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Pákistán se v pondělí opět tvrdě postavil proti případnému americkému útoku proti bin Ládinovi, pokud by se tento celosvětově hledaný terorista nacházel na pákistánském území. Podle pákistánského ministra zahraničí Mahmúda Kasúrího by veřejné mínění takovouto akci netolerovalo.

Článek

Kasúrí uvedl, že podobný útok by vedl ke smrti desítek nevinných civilistů. Reagoval na sdělení Bílého domu, že při útoku na hlavu teroristické sítě al-Kajda nelze vyloučit žádnou akci. Mluvčí Bílého domu Tony Snow sdělil, že USA uznává suverenitu Pákistánu, ale že Bushova vláda vždy sama rozhoduje o útocích na cíle, zejména v případě tak důležitých akcí, jako je boj s terorismem .

Podle ředitele americké národní zpravodajské služby USA Mikea McConnella mají tajné služby infomace, že se bin Ládin skrývá v nepřístupných hornatých oblastech na severozápadu Pákistánu při hranicích s Afghánistánem, které ovládají horské kmeny. Al-Kajda tam našla bezpečný přístav a získala bávalou sílu.

Kasúrí ale popírá, že by byl bin Ládin v Pákistánu.

Pákistánská armáda v kmenových oblastech obou Vazíristánů podniká operace proti horským kmenům napojeným na Tálibán, které před týdnem vypověděly mírovou smlouvu. V pondělí v Severním Vazíristánu pákistánští vojáci zabili 35 ozbrojených radikálů, kteří zaútočili na armádní kolonu. Zahynuli i dva vojáci a dvanáct jich bylo zraněno.

Loni uzavřené příměří kritizují USA. "Místo, aby vytlačili al-Kajdu, lidé, kteří žijí v těchto kmenových oblastech, tak jim tam zřídili bezpečný přístav, kde může cvičit a rekrutovat," uvedl McConnell.

Reklama

Výběr článků

Načítám