Hlavní obsah

Tálibán prodloužil ultimátum Jihokorejcům, unesený Němec žije

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

O dalších 24 hodin prodloužilo v pondělí afghánské militantní hnutí Tálibán ultimátum, po jehož uplynutí hrozí smrt 23 uneseným Jihokorejcům. Rukojmí jsou údajně naživu a v pořádku, informoval mluvčí Tálibánu. Žije i druhý z dvojice německých inženýrů a čtyři Afghánci, které bojovníci militantního hnutí zajali ve čtvrtek.

Článek

Za propuštění 23 Jihokorejců, kteří do rukou Tálibánu padli rovněž ve čtvrtek, únosci požadují propuštění 23 svých spolubojovníků a okamžité stažení 200 jihokorejských vojáků z Afghánistánu. [celá zpráva] Afghánské úřady i vláda v Soulu dosud požadavky Talibanu jednoznačně odmítaly. Jihokorejská vláda dala najevo, že neurychlí odchod své jednotky, který je koneckonců naplánován již v závěru letošního roku.

Afghánští vyjednávači během pondělních rozhovorů s Tálibánem očividně nedospěli k žádnému výsledku, a tak únosci podle svého údajného mluvčího chtějí vyjednávat přímo z jihokorejskou vládou.

Místo v provincii Ghazní, kde asi 70 ozbrojenců drží jihokorejská rukojmí, obklíčily už v neděli afghánské a údajně i mezinárodní síly. Zatím ale nezasáhly. Tálibán varoval před jakýmkoliv použitím síly s tím, že by si vyžádalo životy rukojmích, křesťanů evangelické víry převážně ve věku mezi 20 a 40 lety. Představitelé jejich domovské farnosti zdůraznili, že unesení pouze poskytovali zdravotní a další pomoc lidem ve válkou zmítané zemi a nepodíleli se na misionářské práci.

Občané Jižní Koreje mají od pondělka zákaz cestovat do Afghánistánu; Soul zároveň požádal Kábul, aby Jihokorejcům nevydával víza.

Unesený Němec naživu, ostatky druhého budou podrobeny pitvě

Propuštění deseti vězněných Tálibánců požadují únosci dvojice Němců a pětice Afghánců, nicméně nestanovili pro to žádnou lhůtu. Zatímco jeden z německých rukojmí zemřel zřejmě na zástavu srdce v důsledku útrap spojených s únosem, druhý je stejně jako čtveřice Afghánců podle mluvčího Tálibánu naživu. Pátému Afghánci se podařilo od věznitelů uprchnout.

Ostatky mrtvého Němce jsou na cestě do Německa, kde bude provedena soudní pitva. Berlín chce mít úplnou jistotu o příčině smrti, uvedl dnes německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier v souvislosti s tím, že tělo bylo údajně nalezeno s prostřelenou hlavou.

Tálibán vznesl po únosu Němců na spolkovou vládu požadavek, aby okamžitě stáhla ze země 3000 svých vojáků. Berlín to ale rezolutně odmítl a spolková kancléřka Angela Merkelová v neděli zdůraznila, že její vláda neustoupí žádnému vydírání v otázce německých zajatců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám