Hlavní obsah

Čína odsoudila moderního otrokáře k trestu smrti

– PEKING
Novinky, BBC, rei, The Times

V Číně ve středu odsoudili k trestu smrti muže obviněného ze zabití pracovníka drženého v otrockých podmínkách v cihlárně. Dalším 28 novodobým otrokářům udělil soud za únosy a zotročování osob tresty odnětí svobody v rozmezí dvou let až doživotí.

Článek

Zao Janbing, odsouzený k smrti soudem v severní provincii Šanxi se před časem ve státní televizi přiznal, že jako zaměstnanec jedné cihlárny zabil mentálně postiženého otroka. O činu mluvil s chladným odstupem. "Špatně pracoval, tak jsem ho chtěl trochu postrašit. Když jsem na něj bral lopatu, nenapadlo mne, že se proti mně postaví. Tak jsem ho lopatou praštil do hlavy." Muž již nevstal. Janbing se může ještě odvolat, je ale nepravděpodobné, že by mu mohl být trest zmírněn.

Skandál o únosech chudých lidí, včetně stovek dětí, kteří byli zneužiti pro práce v továrnách ukrytých v hornatém terénu zejména na severu Číny, otřásl celou zemí. Zbídačení dělníci byli nuceni pracovat až 20 hodin denně bez nároku na mzdu. Někteří pracovali v cihlárnách celá léta, utéct nemohli, neboť byli bez prostředků a navíc je hlídali psi.

První továrna s otroky byla objevena v kraji Hongdong začátkem června. [celá zpráva] Následovala vlna pobouření a iniciativ rodin, jejichž děti byly v minulosti uneseny anebo přemluveny k práci ve vzdálených oblastech. Úřady do pátracích akcí nasadily na 40 000 policistů, kteří osvobodili dalších nejméně 300 osob.

V Číně zaznívá kritika úřadů za to, že dopustily, aby se záležitost rozrostla do tak masivních rozměrů. Mnozí majitelé továren byli navíc představitelé územních správ a členové komunistického vládního režimu.

Reklama

Související články

V čínské továrně objevili novodobé otroky

Čínské úřady objevily v továrně na cihly v kraji Hongdong na severu země 31 dělníků, kteří byli nuceni pracovat a žít v nelidských podmínkách. Informovala...

V Číně odhalili dalších 200 otroků

Desetitisíce čínských policistů prohledaly tisíce cihelen v provincii Henan v centrální části země poté, co tamní média informovala o dětech, které jsou...

Výběr článků

Načítám