Hlavní obsah

Šéf Hyundai je zatím na svobodě, soud odložil odvolání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL

Jihokorejský soud odložil o tři týdny rozhodnutí v odvolacím procesu se šéfem automobilky Hyundai Motor Čongem Mong-kuem, jenž byl v únoru odsouzen ke třem letům vězení za zpronevěru a korupci.

Článek

Mluvčí soudu dnes uvedl, že rozhodnutí padne až 31. července. Původně měl přitom soud rozhodnout již příští úterý. Soud podle mluvčího potřebuje více času, protože musí pozorně přezkoumat velké množství záznamů a sporných otázek.

Obhájci chtějí šéfovi největší jihokorejské automobilky zajistit pouze podmíněný trest a žádají soud o shovívavost vzhledem k jeho přínosu pro jihokorejskou ekonomiku. Prokurátoři naopak požadují, aby byl trest zvýšen na šest let vězení. Tvrdí, že Čongova trestná činnost nepoškodila pouze automobilku Hyundai, ale také pověst celé Jižní Koreje v zahraničí.

Čong je nyní díky kauci na svobodě, takže se mohl v dubnu zúčastnit slavnostního zahájení výstavby nové továrny automobilky Hyundai v Nošovicích. Investoři se obávají, že Čongova delší nepřítomnost ve vedení firmy by mohla zbrzdit plány na expanzi doma i v zahraničí. Hyundai zatím hodlá v letech 2007 až 2011 investovat celkem 33,5 biliónu wonů (více než 760 miliard Kč) do různých projektů, například zahraničních továren.

Továrna za 31 miliard

Stavba továrny Hyundai Motor Company v Nošovicích na Frýdecko-Místecku byla slavnostně zahájena v dubnu 2007. Ročně by z jejích bran mělo vyjet 300 000 vozů. Firma do vybudování investuje asi 31 miliard korun.

V květnu získala firma stavební povolení na poslední výrobní objekt továrny v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Po převodovkárně, lisovně, svařovně a montážní hale, které se už staví, tak firma spouští i stavbu lakovny.

Čtyři tisíce zájemců o práci

Hyundai má již přes čtyři tisíce žádostí o pracovní místo. Z nich přibližně 300 je ze Slovenska a několik desítek z Polska. Naprostá většina je z Moravskoslezského kraje. Přibližně polovina uchazečů má zájem o práci ve výrobě.

Továrna odmítla názory, že nošovická automobilka bude zaměstnávat dělníky z Ukrajiny. Investiční pobídky, které schválila Evropská komise, jsou v oblasti zaměstnanosti určeny pouze pro občany zemí EU. Takže Ukrajinců se to nemůže týkat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám