Hlavní obsah

Venezuela a Bělorusko jsou podle Cháveze "bratři" proti USA

MINSK

Venezuelský prezident Hugo Chávez v pátek v Minsku označil svou vlast a Bělorusko za "bratry bojující proti světovému impériu" a vybídl k upevnění vzájemných vztahů společnými hospodářskými projekty. Předáci obou zemí jsou známi svou kritikou americké politiky.

Článek

"Je jen pár lidí na světě, kteří dokážou odolat tak silnému nátlaku od impéria. V tomto zápase jsme bratry," prohlásil Chávez na adresu svého hostitele, prezidenta Alexandra Lukašenka, kritizovaného Spojenými státy a Evropskou unií za porušování lidských práv.

"Impérium, které nás nazývá diktátory, se samo snaží vnutit světu svou diktaturu," dodal. Oba prezidenti letos spolu jednají přinejmenším podruhé. Venezuelský vůdce se snaží vytvořit alianci levicových států, která by byla protiváhou americké politiky. Chávez ocenil "absolutní shodu v pohledu na světový pořádek", a to se mu jeví jako solidní základ ke vzájemné podpoře na mezinárodní scéně.

Minsk, který se nedávno rozkmotřil s Moskvou, se snaží obstarat si energetické zdroje jinde, včetně letošních dvou miliónů tun venezuelské ropy, za kterou nabízí kupříkladu hnojiva. Minulý měsíc se Minsk dohodl na dodávkách íránské ropy. Chávez zavítal do Minsku z Moskvy, kde obdobně vychvaloval ruského prezidenta Vladimira Putina, který právě vede s USA spor o protiraketový systém. Do vlasti se pomýšlí vrátit přes Írán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám