Hlavní obsah

V Kambodži spadlo letadlo, na palubě i Češi

Novinky, ČTK, aš, International Herlad Tribune
PHNOMPENH

V Kambodži se v pondělí zřítilo letadlo s 22 osobami na palubě. Mezi cestujícími jsou údajně i tři Češi. O neštěstí informovaly místní úřední zdroje. Pátrací oddíly ve vrtulnících již našly místo neštěstí v džungli, nyní tam míří záchranáři se sanitkami. Panují obavy, že nikdo nehodu nepřežil.

Článek

"Informaci zatím máme jen z jiných diplomatických zdrojů v zemi. Tuto informaci ověřujeme. Zatím ji nemůžeme oficiálně potvrdit," uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová s tím, že v úterý ráno tamějšího času odletí na místo havárie český velvyslanec a konzulka působící v Thajsku. Ti budou zjišťovat další informace.

Opletalová Novinkám řekla, že se ministerstvu ozvala jedna česká rodina, která potvrdila jména tří českých občanů. "Zatím však nemáme vůbec potvrzeno, že ti lidé skutečně do letadla nastoupili," zdůraznila Opletalová.

Letecká společnost zatím ani neposkytla bližší údaje, jako například čísla pasů, podle kterých by se dalo cestující jednoznačně identifikovat.

Podle mluvčí ministerstva dostala česká ambasáda v Thajsku zprávu o neštěstí zprostředkovaně od britských diplomatů. "Ti si v rámci ověřování přítomnosti svých občanů na palubě povšimli tří jmen, která by mohla být českého původu," poznamenala.

Letadlo se zřítilo pět minut před přistáním

Český velvyslanec v Thajsku Ivan Hotěk řekl, že zatím nemá oficiální informace o pasažérech letounu a že tudíž nemůže přítomnost Čechů potvrdit. Velvyslanectví v Bangkoku, které má působnost i pro Kambodžu, je s kambodžskými představiteli v kontaktu.

Představitel kambodžského úřadu civilního letectví Him Sarun sdělil, že kromě tří českých občanů se na palubě nacházelo 13 Jihokorejců, ruský občan a pět kambodžských členů posádky.

Záchranné práce na místě havárie komplikuje těžko přístupný hornatý terén a špatné počasí.

Stroj se zřítil pět minut před plánovaným přistáním. Věž na letišti v Sihanoukville s ním ztratila kontakt v 10:50. Letoun typu An-24 letěl ze Siem Reapu, kde stojí proslulý chrámový komplex Angkor, do pobřežního letoviska Sihanoukville. Charterový spoj vypravila letecká společnost PMT Air.

Hotěk řekl, že Kambodža se stává stále oblíbenější destinací turistů z celého světa. Češi se do země dostávají nejčastěji s mezipřistáním v malajsijském Kuala Lumpuru nebo thajském Bangkoku. Loni Kambodžu navštívilo 1,7 miliónu turistů.

Antonov An-24

Antonov An-24 je dvoumotorové turbovrtulové dopravní letadlo. Začalo se vyrábět v roce 1959 na Ukrajině, v provozu je stále asi 800 strojů, především v Africe a zemích bývalého sovětského bloku. Používají je jak vojenská letectva, tak civilní dopravci.

:: počet pasažerů: 40-55

:: max. rychlost: 450 km/h

:: taktický dolet (s 1612 kg nákladu): 3000 km

:: maximální zatížení: 5740 kg

:: rozpětí křídel: 29,64 m

:: délka: 23,53 m

:: výška: 8,32 m

:: hmotnost: 14 tun

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám