Hlavní obsah

Bulharské sestry opět soudí za nakažení libyjských dětí HIV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TRIPOLIS

V Tripolisu začal ve středu odvolací soud s pěti bulharskými zdravotními sestrami a palestinským lékařem, které už dvakrát odsoudili k trestům smrti za nakažení 438 libyjských dětí virem HIV. Verdikt bude znám 11. července. Podle libyjských zdrojů budou tresty potvrzeny, ale spekuluje se, že by mohly být sníženy výměnou za kompenzace pro rodiny dětí.

Článek

Datum 11. července pro vynesení verdiktu bylo na prvním stání odvolacího řízení v Tripolisu uvedeno členem Nejvyššího soudu Fazím Zanem. Prokurátor žádal potvrzení původních trestů.

Všech pět sester i palestinský lékař popírají vinu a odmítají, že v by roce 1998 podali 438 dětem krev nakaženou HIV. Jsou obviněni z toho, že nakaženou krev podali záměrně, mělo jít o testy léčení nemoci.

V nemocnici nedodržovali pravidla hygieny

Už při předchozích procesech ale Luc Montagnier, jeden z lékařů, který pomohl při objevu viru HIV, potvrdil, že epidemie HIV se v bengházské nemocnici objevila ještě před příchodem bulharských sester a palestinského lékaře. Panovala tam špatná hygienická situace.

Přesto byla šestice zdravotníků odsouzena v roce 2004 k trestu smrti. [celá zpráva] Verdikt byl v roce 2006 potvrzen u odvolacího soudu. [celá zpráva]

Z 438 nakažených dětí jich nemoci dosud podlehlo 56. Před soudem se sešli příbuzní mrtvých dětí, kteří požadovali tvrdý trest. Odvolací řízení se podle odborníků může protáhnout až na tři stání.

Nejasný výsledek procesu

Ačkoli libyjské soudní zdroje předpokládají, že tresty budou potvrzeny, uvažuje se také o možnosti jejich snížení v případě, že se podaří dosáhnout dohody o kompenzaci rodin nakažených. Ve vyjednávání se angažuje syn libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Sajf Islám, který minulý týden dokonce uváděl, že se blíží doba, kdy se šestice dostane na svobodu.

Proti procesu protestovala Evropská unie i Spojené státy, které se také účastní jednání o kompenzacích. Bulharsko již nabídlo občanství palestinskému lékaři, který v bengházské nemocnici působil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám