Hlavní obsah

Varan zabil v Indonésii osmiletého chlapce

JAKARTA

Indonéský chlapec podlehl následkům zranění, která mu způsobil varan komodský. Napadl ho v sobotu v přírodní rezervaci na ostrově Komodo, což je jediný ostrov, kde žijí největší ještěři na světě, přezdívaní jako komodští draci.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Varan komodský

Článek

"Drak jej kousl do pasu, pohazoval si s ním a vláčel ho. Jeho pravá noha byla škaredě potrhaná," uvedl Heru Rudiharto z národního parku. "Chlapec vykrvácel půl hodiny po útoku," dodal k tragédii.

Podle něj je útok varana na člověka velmi vzácný, i když v dubnu začalo období sucha, kdy varani hůře hledají potravu. Živí se prasaty a malými jelínky, i když je znám případ, že ulovili i buvola. 

"Draci se běžně potulují v obytné čtvrti národního parku, ale je velmi vzácné, že by komodský varan zabil člověka," řekl a doplnil. "Obvykle lidé utrpí je mírnější zranění." Nejnebezpečnější je infekce, kterou do ran zanesou zuby varana. 

Podle Ridiharta byl na vině rybařící chlapcův strýc. Dovolil mu, aby na varana házel kameny.

Na ostrově žije asi 2000 kusů ohrožených varanů komodských, kteří dorůstají délky tří metrů a mohou vážit až sto kilogramů.

Vidět je možné i v ČR, varany komodské chová pražská i plzeňská ZOO.

Reklama

Související témata:

Související články

Varani v zoo se oddávají sexuálním hrátkám

Chovatelé z plzeňské zologické zahrady se pokoušejí přimět k sexu pár varanů komodských, kteří patří k největším ještěrům na světě. Pokud se tady veleještěři...

Občany Plzeňska vyděsil varan

Pořádný šok zažili lidé, kteří ve středu zvolili procházku kolem řeky Úhlavy v Přešticích na Plzeňsku. Vyděsil je více než metr dlouhý exotický ještěr, který...

Výběr článků

Načítám