Hlavní obsah

Ptačí chřipka se dál šíří a zabíjí lidi i drůbež

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HANOJ/JAKARTA/PEKING

Sedmdesátou osmou obětí ptačí chřipky v Indonésii se stal pětačtyřicetiletý muž z města Grobogan na ostrově Jáva. Virus si na světě vyžádal již 187 obětí. Nový případ ohlásila i Čína. Ptačí chřipka se dále šíří u drůbeže ve Vietnamu, v Číně a v Pákistánu.

Článek

Nakažený Indonésan byl hospitalizován 17. května a zemřel v pondělí, uvedl Joko Suyono z centra pro ptačí chřipku. Podle něj muž onemocněl, když zabil a pozřel nakažené kuře. V blízkosti jeho domu byla nalezena uhynulá drůbež.

Čína v sobotu oznámila, že se virem H5N1 nakazil 19letý voják, který byl hospitalizován ve vojenské nemocnici. U muže se objevila horečka a kašel s příznaky zápalu plic 9. května. O pět dní později byl hospitalizován. Testy z 18. května ukázaly podezření na nákazu ptačí chřipkou. Voják je už 25 Číňanem, který se nemocí nakazil, patnáct z nich umřelo.

H5N1 kosí drůbež ve Vietnamu

Na severu Vietnamu ptačí chřipku u drůbeže zaznamenali v dalších dvou provinciích, kde zabila 1100 nevakcinovaných kachen a hus. Vietnamský ministr zemědělství Cao Duc Phat ve středu oznámil, že virus H5N1 alarmujícím způsobem decimuje chovy drůbeže ve Vietnamu. Virus se v posledním měsíci rozšířil u drůbeže v 11 vietnamských provinciích a městě Can Tho. Viru podlehlo a vybito muselo být na 50 000 drůbeže.

Nakažena jsou především hejna vodní drůbeže, která nebyla očkována, proto se mají urychleně vakcinovat kachny. Rychlé šíření nákazy je překvapivé, protože podle odborníků se viru obvykle daří lépe v chladnějších podmínkách a ne v teple, jaké panuje v zemi nyní. Loni přitom v zemi nebylo zaznamenáno žádné ohnisko ptačí chřipky u drůbeže.

Minulý týden vietnamské úřady ohlásily první případ výskytu viru H5N1 u člověka za poslední rok a půl. [celá zpráva]

Ptačí chřipka v Pákistánu

Pákistánské úřady nechaly vybít přes šest tisíc kusů drůbeže ve třech drůbežárnách u hlavního města Islámabádu. Laboratorní testy prokázaly nákazu virem H5N1 u 12 000 uhynutých ptáků na farmách. Zatím nebylo zjištěno, že by se virem někdo nakazil. Letos však bylo zaznamenáno v Pákistánu už 23 ohnisek nemoci u ptáků.

Reklama

Související články

Indonésie má již 73. oběť ptačí chřipky

Indonésie ohlásila už 73. úmrtí na ptačí chřipku. Obětí se stala patnáctiletá dívka z Jakarty, která zemřela ve čtvrtek. Oznámily to tamní zdravotnické zdroje....

Ptačí chřipka se rozšířila i do Ghany

Ghana je další africkou zemí, kde se objevil virus ptačí chřipky H5N1, který je přenosný na člověka. Jeho výskyt v zemi potvrdila ve středu Světová...

Výběr článků

Načítám