Hlavní obsah

Boeing se 114 lidmi se zřítil v Kamerunu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NAIROBI

Boeing 737-800 firmy Kenya Airways se 114 lidmi na palubě se ztratil v noci na sobotu. Světové agentury s odvoláním na kamerunské vládní a letecké zdroje uvedly, že se letoun zřítil v jihozápadním Kamerunu jižně od přístavního města Kribi.

Článek

Stále není jasné, zda nehodu někdo přežil. "Poslední zprávu z letadla obdržela kontrolní věž v Douale okamžitě po startu," uvedla společnost Kenya Airways na svých internetových stránkách.

Letadlo bylo podle aerolinek, které jsou zčásti vlastněny společností Air France, úplně nové. Příčina nehody je záhadou. Jihoafrické ministerstvo zahraničí oznámilo, že na palubě bylo nejméně sedm jejich občanů. Podle agentury AFP v letadle cestovali většinou Afričané, ale také 15 Indů, šest Číňanů, pět Britů, jeden Američan, jeden Švýcar a jeden Švéd.

Kamerunská armáda do pralesní oblasti vyslala dva vrtulníky a několik letounů. Těm se ale odpoledne zatím nepodařilo nic najít. Bezpečnostní síly pátrají po troskách i na zemi na předpokládané trase letadla. Hledání ale ztěžuje hustý pralesní porost. Vesničané prý slyšeli explozi

Kamerunské úřady zachytily signál automatického nouzového volání z oblasti, kde letoun zmizel. Podle ministra dopravy se zatím v oblasti Niete, kam první informace lokalizovaly místo neštěstí, nepodařilo najít trosky.

Pátrání se zaměřilo také na oblast mezi městy Lolodorf a Ebolowa jihozápadně od Yaoundé. Právě vesničané z okolí Lolodorfu tvrdí, že v noci slyšeli silnou explozi.

Výkonný ředitel Keňských aerolinií Titus Naikuni zatím zřícení letadla odmítl potvrdit. Uvedl, že z oblasti byl zachycen elektronický signál, který by mohl vycházet z černé skříňky letadla. "Nouzový signál vysílá automatika, nikoli pilot," dodal.

Podle něj na místě operuje několik nízko létajících letadel, ale zatím se nic nenašlo. Další záchranný tým je na cestě. Pátrání by ale mohlo zhatit nepříznivé počasí. 

V roce 2000 přišla společnost o stroj se 169 lidmi

Let z kamerunského města Douala měl dorazit do Nairobi v 06:15 ráno místního času (05:15 SELČ). V blízkosti letiště bylo otevřeno krizové středisko, které se má touto záležitostí zabývat.

V lednu 2000 se letadlo této společnosti zřítilo do moře u Pobřeží Slonoviny. Tehdy zahynulo 169 lidí a 10 nehodu přežilo.  

Reklama

Výběr článků

Načítám