Hlavní obsah

Bémova výprava postavila pod Everestem druhý výškový tábor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Horolezecká expedice na nejvyšší vrchol světa Mount Everest, které se účastní pražský primátor Pavel Bém (ODS), má za sebou výstavbu druhého výškového tábora. Nachází se asi 6500 metrů nad mořem na vrcholku morény takzvaného západního Cwm. Informovala o tom primátorova asistentka Martina Jirovcová.

Článek

Po vybudování druhého tábora se členové expedice vrátili do prvního výškového tábora, který je na hraně ledopádu Khumbu, a připravili se na sestup do základního tábora. "Před námi je den a půl odpočinku a potom zpátky do výšek a zimy. Tentokrát se pokusíme vystoupit až do nadmořské výšky 7300 metrů a na terénním zploštění přímo pod západní stěnou Lhotse postavit tábor číslo tři," řekl Bém.

Cesta mezi prvním a druhým výškovým táborem byla podle informací z výpravy na himálajské poměry mimořádně bezpečná. Druhý tábor je poměrně blízko pod jihozápadní stěnou, kterou letos tvoří většinou skála. Zatím proto nehrozí pád lavin.

Horolezci se původně chtěli pokusit zdolat Mount Everest ze severní strany. Výprava ale byla nucena použít k chystanému výstupu na nejvyšší horu světa jižní stranu z Nepálu potom, co ji čínská pohraniční stráž nepustila do Tibetu. [celá zpráva]

Primátor odjel do Himálaje koncem března. Má být pryč asi dva měsíce, radní mu schválili neplacené volno.

Bémova delší nepřítomnost v úřadu však vzbudila kritiku. Někteří zastupitelé například namítali, že žádný ředitel velké firmy by nemohl být tak dlouho mimo. Primátor si vysloužil nepřímou výtku i od prezidenta Václava Klause. Zároveň se ale objevily i názory, že pokus ztéci Mount Everest bude reklamou pro Prahu.

Reklama

Související články

Čínský zákaz Béma od Everestu neodradil

Expedice na Mount Everest, které se spolu s pěticí českých a slovenských horolezců účastní i pražský primátor Pavel Bém (ODS), se v neděli vydala ke zdolání...

Výběr článků

Načítám