Hlavní obsah

Kyrgyzská policie zabavila opoziční noviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BIŠKEK

Kyrgyzská policie vtrhla v noci na pátek do úřadovny hlavní opoziční strany v metropoli Biškeku a zabavila nejnovější vydání tří opozičních deníků, kritizujících vládu. Stalo se tak den poté, co policie použila slzný plyn k rozehnání davu demonstrantů požadujících demisi prezidenta Kurmanbeka Bakijeva.

Článek

Současná vlna protiprezidentských protestů se v Kyrgyzstánu vzedmula 11. dubna. Opozice Bakijeva, který je u moci od roku 2005, obviňuje z korupce, z prosazování svých příbuzných a blízkých osob a z neplnění předvolebních slibů týkajících se především demokratických a ekonomických reforem.

V noci na dnešek vtrhli policisté do kanceláře opoziční strany Ar-Namys (Důstojnost), v jejímž čele stojí jeden z organizátorů protestních akcí Felix Kulov. Zabavili tam dokumenty, počítače, archivy, transparenty a vlajky, informoval přední člen strany Emil Alijev.

Čtvrteční demonstrace v Biškeku. Foto: ČTK/AP

Ve čtvrtek večer dav asi 1500 lidí - část z dřívějšího opozičního shromáždění před sídlem vlády - začal házet na policisty střežící budovu láhve a snažil se vniknout dovnitř. Pořádková policie demonstranty rozehnala s použitým slzného plynu a ohlušujících granátů.

Reklama

Související články

Kyrgyzstán má nyní dva prezidenty

Svržený kyrgyzský prezident Askar Akajev v pátek řekl, že sice dočasně opustil vlast, ale neodstoupil. V prohlášení zaslaném kyrgyzské národní tiskové agentuře...

Výběr článků

Načítám