Hlavní obsah

Čínský zákaz Béma od Everestu neodradil

Právo, Jakub Mračno, Jiří Roškot
KATHMANDÚ

Expedice na Mount Everest, které se spolu s pěticí českých a slovenských horolezců účastní i pražský primátor Pavel Bém (ODS), se v neděli vydala ke zdolání Everestu z jižní strany přes Nepál. Uvedla to Indoasijská agentura IANA s odvoláním na sdělení nepálské horolezecké agentury Winhorse Trekking, jejímž klientem má být i Bémova skupina.

Článek

Česko-slovenská expedice čelí problémům, čínská pohraniční stráž ji i přes platná víza nepustila na území Tibetu, kde leží severní stěna hory. Právě touto cestou chtěl Bém na Everest vystoupit.

"Pro expedici to je nepříjemné, ztratili jsme týden, který nám ve finále může chybět, přesto to není fatální," řekl Bém. "Výstup z jihu je kratší, za dobrého počasí a s dobrou aklimatizací může být rychlejší, i když je z objektivního hlediska nebezpečnější. Ledopád Khumbu je v letošním roce mimořádně nepříjemný," dodal.

"Čína mě nepřekvapila. Její zahraniční politika stále nese příchuť starých komunistických praktik," řekl k pátečnímu incidentu na hranicích primátor. "Skupina byla zjevně na nějakém černém seznamu," citoval server Mount Everest (www.mounteverest.net) vedoucího výpravy Dánů Wernera de Jonga, který byl svědkem čínského odmítnutí.

"Můj vztah k Tibetu se pochopitelně nezmění. Jedinečná kultura, fantastičtí lidé, kteří si zaslouží svobodnou zemi," vzkázal Bém.

Bém by měl podle informací Práva v pondělí dorazit do základního tábora pod jižním svahem Everestu, tedy na území Nepálského království. "Mají platná víza i permit, tedy povolení ke vstupu do hor a k výstupu," řekla Právu Martina Jírovcová, která je s Bémem v přímém kontaktu.

Vyvrátila tak některé spekulace o tom, že primátor nemá povolení k výstupu a tudíž v rámci expedice bude muset zůstat v základním táboře. K výstupu podle ní využije expedice takzvanou Hillaryho cestu přes Jižní sedlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám