Hlavní obsah

Austrálie chce zakázat vstup uprchlíkům s HIV

MELBOURNE

Austrálie by mohla odmítat přistěhovalce a uprchlíky nakažené virem HIV, uvedl australský premiér John Howard. Podle něj by mohly existovat výjimky podmíněné humanitárně, ale zákon by měl vstup HIV pozitivním přistěhovalcům zakazovat. Ještě však míní téma konzultovat s odborníky.

Článek

Howard téma nadnesl v Melbourne při návštěvě australského státu Victoria, kde prudce vzrostl počet lidí nakažených HIV. Místní úřady viní z šíření nákazy imigranty, ale i Australany, kteří se do Melbourne přestěhovali z jiných australských států. V Austrálii vzrostl počet nakažených virem HIV mezi lety 2000 a 2005 o 41 procent. Panují obavy z prudkého šíření HIV v blízké Papue Nové Guineji.

Howard, který je u moci jedenáct let, je známý svým tvrdým postojem k přistěhovalcům. Nový zákaz má navázat na už platný zákaz vstupu pro přistěhovalce trpící tuberkulózou.

Právní zástupce centra pro nakažené HIV z Nového Jižního Walesu David Puls uvedl, že lze odmítnout vstup přistěhovalcům, kteří by mohli ohrožovat zdraví veřejnosti. HIV však zatím není považováno za hrozbu zdraví veřejnosti.

V USA jsou například všichni přistěhovalci, kteří přicestují na ostrov Ellis podrobeni zdravotním testům a v případě, že nesou některé nebezpečné nemoci, jsou posláni zpět.

Reklama

Výběr článků

Načítám