Hlavní obsah

Thajský král omilostní Švýcara, který ho urazil

BANGKOK

Thajský král Pchúmipchon Adundét omilostní sedmapadesátiletého Švýcara Olivera Jufera. Ten byl na konci března v Thajsku odsouzen na deset let vězení za urážku královského majestátu. Ve čtvrtek to uvedly thajské soudní zdroje. Jufer bude podle nich ze země deportován.

Článek

Oliver Jufer, který v Thajsku dlouhodobě žije, se urážky krále dopustil tím, že na zeď ve městě Čingmaj na severu země v podnapilém stavu sprejem nastříkal králův portrét. Zpodobňování monarchy je však v této asijské zemi chráněno přísnými zákony.

Jufera policie zatkla v prosinci, kdy Thajsko oslavovalo 79. narozeniny uctívaného krále a nejdéle vládnoucího monarchy na světě Pchúmipchona Adundéty. Švýcarovi hrozilo až 75 let vězení. Soud mu nakonec udělil 20 let, ale vzhledem k tomu, že se Jufer přiznal, byl trest zkrácen na polovinu. [celá zpráva]

Bylo to poprvé, kdy byl zákon použit proti cizinci. Thajský král je konstituční monarcha a teoreticky nemá žádnou moc. Ve skutečnosti je ale velkou morální autoritou a má na dění v zemi mimořádný vliv. Je vnímán jako druh boha. Většina Thajců byla pobouřena Juferovým činem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám