Hlavní obsah

Egypt je centrem mučení, uvádí Amnesty International

Organizace na ochranu lidských Amnesty International (AI) vydala ve středu zprávu, ve které tvrdě kritizuje Egypt kvůli mučení vězňů a nelegálnímu zadržování osob. Do Egypta jsou v rámci tzv. války s terorismem podle AI přepravovány i lidé podezřelí z terorismu ze zemí, kde není mučení dovoleno. AI vyzývá aby s touto praxí skončily.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

CIA do Egypta přepravovala lidi podezřeléz terorismu.

Článek

Egyptský premiér před dvěma lety přiznal, do USA přes jeho zemi přepravily na 60 až 70 lidí zadržovaných kvůli podezření z terorismu.

Část zprávy je věnována případu muslimského duchovního abú Umara, kterého z Itálile unesli agenti CIA a bez obvinění jej uvěznili na čtyři roky v egyptských žalářích. Abú Umar, který byl bez obvinění propuštěn v únoru 2007, uvedl, že byl bičován a mučen elektrickým proudem a znásilňován. Itálie kvůli případu vydala zatykač na 22 agentů CIA. [celá zpráva]

Dále je zmiňován osud Australana egyptského původu Mamdúha Habíba, který byl zadržen a mučen v roce 2001 v Pákistánu. Pak jej předali Američanům, kteří jej převezli do Egypta, kde byl opět mučen. Mimo jiné musel hodiny stát v tzv. vodní cele na špičkách, aby se neutopil. Nakonec se přiznal, že trénoval únosce letadel, kteří zaútočili 11. září 2001. Poté byl převezen  na Guantánamo. I on byl bez vznesení obvinění v roce 2005 propuštěn . 

Téma je aktuální i v Egyptě, kde byl nedávno zveřejněn film z mobilu zachycující, jak policista znásilňuje muže tyčí.

Reklama

Související články

Itálie vydala zatykač na 22 agentů CIA

Milánský soud vydal zatykač na 22 agentů CIA kvůli únosu muslimského duchovního Usámy Mustafy Hassana, známého jako Abú Umar, z Itálie. Agenti ho odvlekli...

Výběr článků

Načítám