Hlavní obsah

Atlantis poletí nejdříve v červnu

Novinky, IAN.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) rozhodl v noci na středu 11. dubna o tom, že se bude pokračovat v opravách vnější palivové nádrže (ET). Dle rozhodnutí úřadu se bude směřovat k termínu startu v pátek 8. června. Raketoplán měl původně startovat už v únoru.

Článek

V pondělí 26. února se ale nad Floridou přehnala bouře, doprovázená kroupami. Ty poškodily vnější palivovou nádrž (ET) . V neděli 4. března putovala celá sestava zpět do montážní haly, kde začala oprava nádrže. Celkem technici opravili 2 660 poškození na nádrži. O něco méně byl

Pokud vše půjde dobře, mohl by být raketoplán Atlantis přepraven na startovací rampu 6. května a prvním možným termínem startu je 8. červen. Útěchou je, že startovací okno bude v červnu dostatečně dlouhé, a tak by mělo vstřebat i případná další zdržení. Startovací okno, původně plánované pro raketoplán Endeavour končí až 18. července.

Nová mise STS-117

Úkolem Atlantisu je dopravit k Mezinárodní kosmické stanici další část nosníku se slunečními panely. Poté co už jsou u ISS všechny části levobočního nosníku s označením P, začne výstavba pravobočního nosníku s označením S. Při nejbližší misi Atlantisu bude dopraven díl s označením S3/S4 o hmotnosti 17,5 tun.

Přelety Mezinárodní kosmické stanice můžete v těchto dnech pozorovat také na českém nebi. Jejích předpověď najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám