Hlavní obsah

Tisíc obětí bojů v Somálsku, Etiopie zadržuje cizí teroristy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOGADIŠU/ASMARA

Poslední boje v somálském hlavním městě Mogadišu si od minulého týdne vyžádaly na tisíc mrtvých a čtyři tisíce zraněných. Etiopská vláda v úterý přiznala, že zadržuje 41 lidí podezřelých z terorismu, kteří byli zajati v Somálsku Nejvyšší představitel radikálního Svazu islámských soudů ale uprchl do Eritreje, která potvrdila jeho přítomnost.

Článek

Etiopské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že zadržuje 41 lidí podezřelých z terorismu. Pocházejí ze 17 různých zemí včetně USA, Kanady a Švédska. Je to poprve, kdy vláda přiznala, že jako součást "globální války s terorismem" zadržuje cizince, které zajala v Somálsku nebo byli deportováni z Keni. Podle vlády jich už pět bylo propuštěno a dalších 24 je má následovat. Dvanáct jich má předstoupit před soud 13. dubna.

Etiopie odmítla, že by je mučila nebo držela v naprosté izolaci. Mezinárodní výbor červeného kříže si však stěžoval, že s nimi nemůže komunikovat. Minulý měsíc organizace Human Right Watch dohlížející na dodržování lidských práv obvinila Keňu, že vyháněla uprchlíky. [celá zpráva]

Tisíc obětí bojů v Mogadišu

Prudké střety v Mogadišu propukly 30. března. [celá zpráva] Střetly se v nich vládní síly podporované etiopskou armádou s muslimskými radikály a kmenem Hawijů. Příslušníci Svazu islámských soudů a Hawijové drželi jih města, ze kterého se je snažila vytlačit vládní vojska. Etiopie do bojů nasadila i bitevní vrtulníky a těžkou techniku.

Podle vůdce nejsilnějšího mogadišského klanu Hawijů si boje mezi oběma stranami vyžádaly 1086 obětí na životech a dalších 4334 lidí bylo zraněno. Humanitární organizace působící na území Somálska dosud odhadovaly počet mrtvých a zraněných na několik stovek. Po

Podle OSN z města uteklo na 124 tisíc lidí.

Mapa: Novinky.cz

Vměšování Eritreje

OSN také obvinila Eritreu, že se snaží destabilizovat situaci v Somálsku, odkud byli vyhnání radikální příslušníci fundamentalistického Svazu islámských soudů, napojeného na teroristy ze sítě al-Kajdá. Eritrea jakékoli vměšování odmítá, ale nyní přiznala, že předák Svazu islámských soudů Šarif Ahmed jednal s eritrejským prezidentem v Asmaře. "Nejsme připraveni strpět vetřelce zašlapávající naše svatá práva a dostávající nás do područí," řekl Ahmed.

Eritrea je velkým odpůrcem Etiopie, od níž se odtrhla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám