Hlavní obsah

Korea pustí inspektory do země výměnou za blokované dolary

– PCHJONGJANG

Hlavní severokorejský jaderný vyjednávač Kim Kje-kwan řekl v Pchjongjangu americké delegaci vedené prezidentským kandidátem Billem Richardsonem, že jeho vláda okamžitě pozve jaderné inspektory OSN do země, jakmile bude odblokováno 25 miliónů dolarů zadržovaných v bance v Macau.

Článek

Americká mise vedená Richardsonem chce v Pchjongjangu hlavně dojednat návrat zbývajících nalezených ostatků amerických vojáků zabitých za korejské války v letech 1950 až 1953.

Jenže cíl mise se změnil v řešení embarga severokorejského komunistického státu. Přitom právě Severní Korea slíbila, že do 14. dubna uzavře a zapečetí svůj hlavní jaderný reaktor v Jongbjonu a umožní jeho kontrolu inspektory Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Výměnou za to má dostat energetickou pomoc.

Prostředky na severokorejských účtech v Banco Delta Asia v Macau byly zmraženy na popud USA kvůli podezření, že se vláda KLDR podílela na padělání amerických dolarů a na praní špinavých peněz. Pchjongjang kvůli zablokování svých účtů rok bojkotoval šestistranné rozhovory o svém kontroverzním jaderném programu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám